Hıristiyan demokratların ilk Türk başkanvekili Aylin Kocabeygirli: “Farkımız yok, yolumuz aynı”

Hıristiyan demokratların ilk Türk başkanvekili Aylin Kocabeygirli: “Farkımız yok, yolumuz aynı”
Almanya doğumlu 44 yaşındaki Aylin Kocabeygirli Hürth kentinin Belediye Başkanvekili seçildi. Kocabeygirli, Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin ilk Türkiye kökenli ve Müslüman başkanvekili oldu.

İstanbul’dan Almanya’ya göç eden bir işçi ailesinin kızı olarak Köln’e bağlı Frechen kasabasında dünyaya gelen Aylin Kocabeygirli, 4 yaşından beni yaşadığı Hürth kentinin Belediye Başkanı Dirk Breuer’in vekili oldu. 

DW Türkçe’den Tuncay Yıldırım’ın haberine göre muhafazakâr çizgideki Almanya Başbakanı Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik’ten (CDU) geçen ay yapılan yerel seçimlerde Belediye Meclisi’ne seçilmeyi başaran Kocabeygirli’yi partisi başkanvekilliğine aday göstermişti. 

Belediye Meclisi’nde geçen hafta yapılan oylamada, en yakın rakibi Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) adayını geride bırakan siyasetçi, şehirde bu göreve gelen ilk göçmen ve Müslüman kadın oldu. 

“ASLINDA BİR FARKIMIZ YOK”

Yaklaşık 60 bin nüfuslu Hürth’te sosyal çalışmalarıyla tanınan 44 yaşındaki Aylin Kocabeygirli, 6 yıl önce siyasete girdiğinde bir gün belediye başkanvekili olacağını “aklından bile geçirmediğini” söyledi. 

DW Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Kocabeygirli özetle şunları aktardı:

“Hıristiyan değerlerini temsil eden bir siyasi partiye üye olmamda büyük ölçüde kentimizin çoğulcu toplum yapısı rol oynadı. Çünkü burada çok sayıda ulustan insan, huzur ve dostluk içinde yaşıyor. Benim niyetim bu huzur ortamını daha da ileriye taşımak. Sık sık 'Neden bir Müslüman olarak Hıristiyan değerlerini esas alan bir partiyi tercih ettiğim'  soruluyor.  Onlara hep şunu söylüyorum: Bizim aslında farkımız yok. Ortak yanlarımız daha fazla. Allahımız aynı, Almanca 'Gott', Türkçe 'Allah' diyoruz. Evet, kitaplarımız farklı, ama yolumuz aynı. Hepimiz de bir Allah’a doğru yürüyoruz. Evet, ben böyle inanıyorum.”

Adaylık teklifinin parti yöneticilerinden geldiğini sözlerine ekleyen Kocabeygirli, 6 yıldır Uyum ve Belediye Meclisi’nde "Bilinçli Vatandaşlar" olarak tanımlanan gönüllülük esasına dayalı çalışmalar yaptığını anlattı. 

“CAMİYE DE GİDİYORUM KİLİSEYE DE”

“Biz burada hepimiz hemşehriyiz, aynı kentin insanlarıyız” diyen Kocabeygirli, sözlerini “Gönül rahatlığıyla kentteki camiye de gidiyorum, kiliseye de gidiyorum veya başka bir ibadethaneye de. Oradaki hemşehrilerimle kentimizin sorunlarını konuşuyoruz” şeklinde sürdürüyor.

KOCABEYGİRLİ İLK DEĞİL

Aylin Kocabeygirli CDU’lu ilk Türkiye kökenli Müslüman Belediye Başkan Vekili, ancak Almanya’da farklı partilerden Türkiye kökenli belediye başkanları ve yardımcıları uzun süredir var.

Aşağı Saksonya Eyaleti’nin başkenti Hannover’de 10 Kasım 2019’da yapılan belediye başkanlığı seçiminde Yeşiller’in adayı Belit Onay büyükşehir belediye başkanı seçilmişti. Başkan seçilmeden önce eyalet parlamentosu üyesi olan Onay, Almanya’daki ilk Türkiye kökenli büyükşehir belediye başkanı unvanını da elde etti.

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’ndeki Duisburg kentinde Erkan Kocalar 2009, 2014 ve 2020’de yapılan belediye başkanlığı seçimlerini art arda kazandı. Sol Partili Kocalar, SPD’li Belediye Başkanı Sören Link’e vekalet ediyor. SPD’li Serhat Ulusoy da bu yılın kasım ayı başından itibaren Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin Ahlen kentinde Belediye Başkanvekili olarak görev yapıyor.

Köln’ün Chorweiler ilçesinde de SPD’li İnan Gökpınar kasım başından itibaren belediye başkan yardımcısı olarak görev yapıyor. Almanya’da ilk Türkiye kökenli belediye başkanı ise sahil kasabası Timmendorfer Strand’ta 2012-2018 yılları arasında görev yapan Hatice Kara olmuştu. Kara’nın partisi de SPD idi.

+49 – HÜRTH