“Her bir vakayı kontrol edin”: Alman bakan, tehlikeli Suriyeli göçmenleri sınır dışı etmek istiyor

“Her bir vakayı kontrol edin”: Alman bakan, tehlikeli Suriyeli göçmenleri sınır dışı etmek istiyor

Alman İçişleri Bakanı Horst Seehofer Suriye’ye sınır dışı uygulamalarının durdurulmasını öngören düzenlemenin 31 Aralık’ta sona erdirilmesini istedi.

Federal İçişleri Bakanı Seehofer Alman Basın Ajansı DPA’ya yaptığı açıklamada “İçişleri Bakanları Kurulu’nda  en azından suçlular ve tehdit yaratanların Suriye’ye sınır dışı edilmelerinin mümkün olup olmadığının araştırılması gerektiğini savunacağım” dedi.

Öte yandan dışişleri bakanlığının da  Suriye’ye ilişkin yeni bir durum raporunu içişleri bakanlar kuruluna sunacağı öğrenildi.

Mülteci ve göçmenleri koruma örgütü Pro Asyl’ün Genel Müdürü Günter Burkhard, Seehofer’in Federal Dışişleri Bakanlığı’nın mevcut durum değerlendirmesini beklemek istememesinin “bölgede insan haklarının içinde bulunduğu  durumla değil, sağa siyasi bir işaret vermekle ilgilendiğini” gösterdiğini söyledi.

Sol Parti Federal Meclis İçişleri Politikaları Sözcüsü Ulla Jelpke de ”Sözde tehdit yaratanların sınır dışı edilmesine ilişkin tartışma uzun vadede diğer grupları Suriye’ye sınır dışı edebilmenin kapısını açacak” dedi.

Hıristiyan Demokrat ve Sosyal Birlik (CDU/CSU) partileri  İçişleri Komisyonu  Başkanı Alexander Throm ise tehlike yaratanlar için sınır dışı edilme yasağının kaldırılmasını talep etti.

YILLARDIR SINIR DIŞI YOKTU

Güven ortamı bulunmayan Suriye’ye sınır dışı yasağı 2012’de uygulamaya konuldu ve o zamandan beri birkaç kez uzatıldı. Suriye’nin birçok bölgesinde iç savaş bitti. Yıllar içinde bu savaşa çok sayıda uluslararası aktör müdahale etti. Ancak insan hakları örgütlerine göre Arap ülkesini 50 yıldır yöneten Esad ailesinin muhalifleri olarak algılananlar hâlâ işkence ve ölüm tehdidiyle karşı karşıya. Hâlâ İslamcılar veya diğer isyancılar tarafından kontrol edilen birkaç bölgede, Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın destekçileri için de tehlike söz konusu.

Dışişleri Bakanlığı tarafından mayıs ayında yayınlanan bir durum raporunda şöyle deniyordu: “Ülkenin şu anda çatışmaların azaldığı bazı bölgelerinde bile, şiddet ve saldırıların kurbanı olma riski hâlâ yüksek. Bu aynı zamanda Suriye’nin en batısındaki ve başkent Şam’daki sözde daha barışçıl bölgeleri için de geçerli.”

Dresden’de bir İslamcının bıçaklı saldırısından sonra, birçok muhafazakâr demokrat siyasetçi Suriye’ye sınır dışı edilme yasağını sorgulamaya başladı.

Diğer taraftan Federal İçişleri Bakanlığı sözcüsü, Seehofer’in tehlike yaratanlara ve suçlulara Almanya’da kalma haklarını kaybettiklerine dair bir mesaj göndermek üzere olduğunu söyledi.

+49 – BERLİN

HABERE YORUM KAT