Her 9 kişiden 1'i diyabet hastası ancak insanlar bundan habersiz
Diyabet bugün dünyanın en büyük sağlık sorunlarından biri. Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) tarafından yayınlanan yeni Diyabet Atlası'na göre, şu anda yaklaşık 589 milyon yetişkin metabolik hastalıkla yaşıyor, bu, dünya çapında yaklaşık her 9 yetişkinden 1'ine karşılık geliyor.
Uzmanlar özellikle endişe verici bir gerçeğin altını çiziyor: Bu insanların yaklaşık 252 milyonu diyabet hastası olduğunu bile bilmiyor. Bu da hastalığa yakalananların neredeyse yarısına tekabül ediyor. Bu kişiler için kalp krizi, böbrek yetmezliği ya da körlük gibi ciddi ikincil hastalıkların riski büyük ölçüde artıyor.
Erken teşhisin önemi
Hastalığın en yaygın şekli tip 2 diyabettir. Tüm vakaların yüzde 90'ından fazlasını oluşturuyor. Bu form genellikle kademeli olarak ilerler ve bu nedenle uzun süre fark edilmeden kalır. Pek çok kişiye ancak ilk komplikasyonlar ortaya çıktığında teşhis konuluyor.
Bu nedenle IDF'deki uzmanlar, toplumun eğitilmesinin ve hastalığın erken aşamada tespit edilmesinin önemini vurguluyor. Çünkü hastalık erken teşhis edilirse, yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavisi, sonuçta ortaya çıkan pek çok hasarı önleyebilir.
Belirtileri neler?
Tip 2 diyabetin ilk uyarı işaretleri önce şunları içerir:
-Şiddetli susuzluk
-Sık idrara çıkma
-Yorgunluk ve bitkinlik
Hastalık ilerledikçe, diyabet genellikle aşağıdaki gibi belirtilerle kendini gösterir:
-Konsantrasyon sorunları veya unutkanlık
-Halsizlik ve hatta depresyon
-Görsel rahatsızlıklar
-Sık enfeksiyonlar ve kötü iyileşen yaralar
-Kuru cilt ve diğer cilt değişiklikleri
-Karıncalanan ayaklar
Bu belirtilerden birkaçını fark ederseniz, özellikle obezite, egzersiz eksikliği veya genetik yatkınlığınız varsa, doktorunuz tarafından muayene edilmeniz gerekiyor.
ARTI49