'Haziran ayından beri biliyorduk' itirafı

'Haziran ayından beri biliyorduk' itirafı

Belçikalı yetkililer, fipronil maddesi bulaşmış yumurtalarla ilgili durumu haziran ayından beri bildiklerini, ancak yolsuzluk soruşturması sebebiyle sessiz kaldıklarını itiraf etti.

BRÜKSEL - Almanya ve Hollanda’daki zehirli böcek ilacında bulunan fipronil maddesi içeren yumurta krizi, Belçika’ya da sıçradı. Belçikalı yetkililerin, haziran ayında skandalın farkına vardıkları, sadece Almanya değil, kendi halkını da uyarmadıkları ortaya çıktı.

Belçika Gıda Zinciri Güvenliğinden Sorumlu Federal Ajansı, haziran ayında ülkedeki yumurtalarda fipronilin bulunduğunu ancak soruşturmanın ‘gizliliği’ nedeniyle konunun halka duyurulmadığını açıkladı. Ajans, ülkedeki yumurtaların geri toplanmasını gerektiren bir durum olmadığını, yapılan araştırmalarda yumurtalardaki böcek ilacı düzeyinin çok düşük kaldığını bildirdi.

59883cd07152d82b3072f2a9.jpg

Sağlık Bakanı Maggie De Block da, “Araştırmalar yumurtaların halkın sağlığını tehdit etmediğini gösteriyor” dedi. Ancak Belçika Tarım Bakanı Denis Ducarme, ajansın konuya ilişkin ne tür önlemler aldığını içeren özel rapor hazırlamasını talep etti. Ducarme, konu hakkında tam şeffaflık sağlanması ve Belçika’daki yetkililerin Almanya ve Hollanda’daki muhataplarıyla yakın iş birliği içinde olması gerektiğini belirtti.

Bazı marketler satışı durdurdu

Avrupa’da yumurta krizi patlak verdiğinde Belçika’da sadece bazı yumurtaların ‘zehirli’ olduğu açıklanmıştı ancak yetkililer şu anda milyonlarca yumurtada böcek ilacının tespit edildiğini, tüketicilerin önlem için X-NL-40155XX kodlu yumurtaları tüketmemesi gerektiğini kaydetti.

Belçika’nın Anvers kentindeki Ravel adlı şirketin, Fipronil’i Dega-16 adlı dezenfektan maddeye karıştırdığı bildirilmiş, bunun özellikle Hollanda’daki tavuk çiftliklerinde kullanıldığı ve burada üretilen yumurtaların Almanya’ya da satıldığı ifade edilmişti. Almanya’daki bazı kanatlı hayvan üreten şirketlerde fipronil içeren yumurtalara rastlanmıştı. Almanya’daki süpermarketler fipronil içeren yumurtaları raflardan indirmiş, Aldi adlı süpermarket zinciri de yumurta satışını durdurmuştu. Ravels’in yaklaşık 180 işletmeye böcek ilacı içeren temizlik malzemeleri sattığı ifade ediliyor. Fipronilin yüksek miktarlarda tüketilmesi durumunda insanlarda böbrek, ciğer ve tiroid bezine zarar verdiği kaydediliyor.

ekran-resmi-2017-07-12-21.30.23.png

HABERE YORUM KAT