Havalimanlarında kaos: Bagajınız kaybolursa nasıl bir yol izlemelisiniz?

Havalimanlarında kaos: Bagajınız kaybolursa nasıl bir yol izlemelisiniz?

Tatil sezonunun gelmesiyle ülkedeki birçok havaalanında bagaj kaosu yaşanıyor. Bagajınız kaybolursa nasıl bir yol izlemelisiniz?

Personel eksikliği ve kısıtlı hava sahası, haftalardır ülke genelindeki havalimanlarında kaosa neden oluyor. Özellikle Frankfurt, Düsseldorf ve Berlin'den beş saate varan bekleme süreleri, kendiliğinden iptal edilen uçuşlar ve kayıp bagaj şikâyetleri geliyor. 

Yolcular, sosyal ağlarda Stuttgart ve Frankfurt havalimanlarından yüzlerce valiz, çanta ve hatta bebek arabasının sahiplerini beklediğini paylaşıyor.  

Kaosun nedeni, pandemi sırasında havaalarında çalışan binlerce personelin işten çıkması. Bu süre zarfında yeni personel işe alındı ancak göreve başlama süreçleri halen devam ediyor. Personel eksikliği olduğu için bagajlar artık düzgün bir şekilde kaydedilemiyor veya taşınamıyor. Özellikle Frankfurt Havalimanı'nda birçok yolcu, personelin bariz "yetersizliğinden" şikâyet ediyor.

Kayıp bagaj durumunda izlemeniz gereken yol

Kendinizi valizinizin kaybolması gibi talihsiz bir durumda bulursanız, dikkate almanız gereken birkaç şey var. Öncelikle hemen bagaj takip masasına gidilerek “Emlak Usulsüzlük Raporu” adı verilen bir form doldurmalısınız. İlgili form havayolu şirketi aracılığıyla çevrimiçi olarak da doldurulabilir.

Baden-Württemberg'deki tüketici danışma merkezi, bagaj kaybının derhal bildirilmesi gerektiğini söylüyor. Havayolu veya tur operatörü de bilgilendirilmeli ve yazılı onay istenmelidir. Bagaj parçası geç ulaşırsa, bunu 21 gün içinde tercihen yazılı olarak bildirmelisiniz.

Baden-Württemberg tüketici danışma merkezine göre, havayolu şirketi ayrıca bagajdaki bir gecikmeden kaynaklanan her türlü hasarı ve masrafı da ödemelidir. Bununla birlikte, bazı şirketler, seyahat noktasına veya doğrudan ev adresinize valiz ve çanta gönderen bir hizmet de sunmaktadır.

Tatile giden uçuşta bir parça bagaj kaybolursa, yolcular orada kıyafet veya başka ihtiyaç ürünleri satın alabilirler. Avukat Alexander Skribe, NDR'de, kaybı bildirmeniz ve sorumlu havayolunu önceden bilgilendirmeniz gerektiğini açıklıyor. Satın alma işleminin yalnızca yarısının veya dörtte üçünün devralınması da söz konusu olabilir.

Yolcular tazminat alabilir

Bununla birlikte, bavul veya bagaj parçası tamamen kaybolursa, yolcuların tazminat alma hakkı vardır. Baden-Württemberg'deki tüketici danışma merkezine göre, bagajın imhası, hasarı veya gecikmesi için "azami sorumluluk" şu anda kişi başına 1,350 Euro'nun biraz altında.

Ancak bunun için her şeyin kesin olarak kanıtlanması gerekir, bu nedenle bavulu teslim etmeden önce içindekilerin fotoğraflarını çekmeniz önerilir. Tazminat davası da iki yıl içinde açılmalıdır.

Haber Çeviri: Tuğba Ünal
Fotoğraf: Unsplash - ante_kante

HABERE YORUM KAT