Hanau soruşturma komitesi çalışmalarına başladı

Hanau soruşturma komitesi çalışmalarına başladı

Almanya'nın Hanau kentinde 19 Şubat 2020'de 9 kişinin ölümüne neden olan ırkçı terör saldırısının araştırılması için Hessen Eyalet Meclisinde kurulan araştırma komisyonu çalışmalarına başladı.

Hessen Eyalet Meclisi Hanau’daki ırkçı saldırıyla ilgili soruşturma komisyonu çalışmalarına başladı. Çarşamba günü Wiesbaden’de yapılan kurucu toplantıda SPD milletvekili Marius Weib başkanlığa atandı.

43 yaşındaki Alman Tobias R. 19 Şubat 2020’de annesini ve kendisini öldürmeden önce düzenlediği ırkçı saldırıda dokuz kişiyi vurmuştu.

Eyalet Parlamentosu Başkanı Boris Rhein (CDU) partisinin ilk toplantısında “19 Şubat 2020’de Hanau’daki korkunç cinayetler hepimizi sarstı” diyerek Parlamenter sistemin bu sebeple çok önemli olduğunu ve Soruşturma komisyonları, parlamentonun kendi hakkı ve aynı zamanda yürütmeyi denetlemenin en güçlü aracı olduğunu belirtti.

Weib, soruşturma komisyonunun çok ciddiye alındığını vurguladı. . Yeşiller başkan yardımcısı olarak atandı. . Komite için SPD, FDP ve Sol'un muhalefet grupları tarafından başvuru yapılarak CDU ve Yeşiller'in hükümet grupları talebi onaylarken, AfD  karşı oy kullandı. 

NE OLMUŞTU?

Almanya'nın Hanau kentinde 19 Şubat 2020 gecesi iki kafeye düzenlenen ırkçı terör saldırısında, aralarında 4 Türk'ün de bulunduğu 9 kişi hayatını kaybetmişti.

Özel harekat timinin düzenlediği operasyonda, saldırıyı gerçekleştiren 43 yaşındaki ırkçı terörist Tobias Rathjen ve 72 yaşındaki annesi evlerinde ölü bulunmuştu.

Saldırgan Rathjen'in avcılık belgesi olduğu ve ardında bir mektupla video bıraktığı kaydedilmişti.

Başbakan Angela Merkel ise saldırıyla ilgili "Irkçılık zehirdir, nefret de zehirdir ve bu zehir toplumumuzda vardır." açıklamasında bulunmuştu.

Artı49 Haber Merkezi
 

HABERE YORUM KAT