Hamburg’da Onur Geçidi: Eşit haklar için 2 bin kişi bisiklet sürdü

Hamburg’da Onur Geçidi: Eşit haklar için 2 bin kişi bisiklet sürdü

Korona tedbirleri dolayısıyla geçen yıl 200 bin kişinin izlediği Hamburg’daki Onur Geçidi’nde (CSD) bu yıl 2 bin civarında katılımcı yer aldı. Gökkuşağı renginde bayraklar taşıyan eylemciler eşit haklar için bisiklet sürdü.

Hamburg Belediye Başkan Yardımcıları Peter Tschentscher ve aynı zamanda Eşit Haklardan Sorumlu  Senatör olan Katharina Fegebank geçide birlikte start verdiler. Jungfernstieg’den St. Pauli ve Altona semtlerine dek yaklaşık sekiz kilometrelik bir rota boyunca katılımcılar bisiklet sürdü. 

DUDA’YA KINAMA

Polis 2 bin 100 kişinin katıldığını bildirirken Hamburg Pride (Onur Geçidi) Derneği Başkanı Stefan Mielchen 2 bin 500 kişinin katıldığını bildirdi.  Şehir merkezinde trafiğin aksamasına yol açmanın dışında bir olay yaşanmayan Hamburg CSD etkinliğinde eşit haklar mesajı verildi. Hamburg Pride Derneği Başkanı Stefan Mielchen konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

unnamed-2.jpg

“Bizim için iki şey önemli. Toplanma özgürlüğü ve dolayısıyla eşcinsel toplumu görünür kılmak. Eşit haklar için sokağa çıkarılmanın hala ne kadar önemli olduğunu Polonya’daki durumları kötüleşen LGBTİ ile görmüş olduk. Bir AB ülkesinin Başkanı olan Andrzej Duda’nın eşcinsellerin insan olduğunu reddetmesi Polonya toplumu ile dayanışma içinde olmamız gerektiğini gösteriyor.” 

Büyük Christopher Street Day (CSD) geçit töreni ise  korona tedbirleri dolayısıyla nedeniyle iptal edildi. Polise göre, geçen yıl Hamburg’da CSD gösterilerine yaklaşık 200 bin kişi geldi ve bunların yaklaşık 90 bini geçitte yer aldı.

CSD HAKKINDA

Christopher Street, New York şehrinin mahallesi Greenwich Village’de bir cadde. Stonewall ayaklanmalarının yer aldıkları Stonewall Inn bu caddede bulunuyor ve cadde, 1970’lerdeki eşcinsel hakları hareketinin merkezi oldu. Oscar Wilde Bookshop da bu caddededir. Haziran 1999’da ABD İçişleri Bakanlığı 51 ve 53 Christopher Street, caddenin kendisi ve etrafındaki caddeleri bir National Historic Landmark (“Ulusal Tarihi Öneme Sahip Yer”) olarak tayin etti; bu lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender topluluğu için önem taşıyan ilk National Historic Landmark’tır.

unnamed-3.jpg

Stonewall ayaklanmalarından bir sene sonra ayaklanmaların birinci yıldönünümü kutlamak için New York’ta “Christopher Street Liberation Day” (Christopher Street Özgürlük Günü) fylr bir onur yürüyüşü düzenlendi. Bu ABD tarihinin ilk onur yürüyüşü idi ve ABD’nin yanı sıra dünyanın birçok kentinde benzeri onur yürüyüşlerinin önünü açtı. Günümüzde Almanya ve İsviçre’de düzenlenen eşcinsel onur geçit törenleri “Christopher Street Day” (CSD) olarak anılıyor. 

+49 - HAMBURG

FOTO: Daniel Reinhardt / DPA

HABERE YORUM KAT