Gurbetçilerin katkısı yabancı turisti ikiye katladı

Gurbetçilerin katkısı yabancı turisti ikiye katladı

Avrupa'da yaşayan Türkler, en az 3 kişilik çekirdek aileleriyle tatil için gittikleri Türkiye'de, ortalama 24 gün kalırken, kişi başı yaklaşık 1.200 avro harcadı.

İSTANBUL - Avrupa'da yaşayan Türkler, tatil için gittikleri anavatanları Türkiye'nin ekonomisine büyük katkıda bulunuyorlar. 

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı’nın araştırmasına göre, geçtiğimiz yıl 2.6 milyon Avrupalı Türk, Türkiye’ye gitti. Bu yılın sonunda gidenlerin sayısının 2.8 milyon olması bekleniyor. Türkiye’yi ziyaret edecek 2.8 milyon Avrupalı Türkten 1.9 milyonu, Almanya’da yaşayan Türklerden oluşturuyor. Ortalama 24 gün Türkiye’de kalan Avrupalı Türkler en az 3 kişilik çekirdek aileleriyle gidiyor.

Avrupalı Türkler, 3.1 milyar avro harcadı

Avrupalı Türklerin yaptıkları harcamalar ve kaldıkları süre bakımından Türkiye ekonomisine Avrupalı turistlerden daha büyük katkı sağladığı ortaya çıktı. Araştırmaya göre, Türkiye’ye giden Alman turistler dışarıda harcama yapmazken, Avrupalı Türklerin toplam alışverişlerinin yüzde 45’ini yeme-içme ve hediyelik eşya oluşturuyor. 2018 yılında Türkiye’yi ziyaret eden 2.6 milyon Avrupalı Türk 3.1 milyar avro harcama yaparken, bu rakamın 2019 yılında 3.3 milyar avro’ya yükselmesi bekleniyor.

Avrupalı Türkler ülkeye dağılıyor

Avrupalı turistler Antalya, Muğla ve Çeşme gibi otellerin yoğunlukta olduğu bölgeleri seçerken, Avrupalı Türklerin yüzde 37’si tatillerinin bir bölümünü ya da tamamını İstanbul’da geçiriyor. Bununla birlikte Antalya’da tatilini geçirenler yüzde 23, Çeşme ve Alaçatı’da yüzde 17 ve Bodrum’da bu oran yüzde 11 olarak görülüyor.

Almanlar kişi başı 590 avro, gurbetçiler 1.200 avro harcıyor

Araştırmanın sonucuna göre, Avrupalı Türkler 2018’de giden 5 milyon Alman’dan daha fazla alışveriş yapıyor. Almanların kişi başı harcama oranı 590 avro iken Avrupalı Türklerin harcama oranı 1.200 avro olarak gözlemlendi.

Almanlar 16, gurbetçiler 24 gün Türkiye’de kaldı

Bunun yanında geçtiğimiz sene Türkiye’ye giden Almanların kalış süreleri ortalama 16 gün olarak belirtilirken, Avrupalı Türkler ortalama 24 gün Türkiye’de kalıyor.

HABERE YORUM KAT
1 Yorum