Gurbetçilerin gözünden eski yazlıkçılık ve yeni yazlıkçılık

Gurbetçilerin gözünden eski yazlıkçılık ve yeni yazlıkçılık

“Nerede o eski bayramlar?” klasiğiyle birlikte “Nerede o eski yazlıkçılar?” diye serzenişte bulunmak sanıyoruz yanlış olmaz.

Her yıl farklı bir yere tatile gitmek yerine yazlıklarına giden, birkaç gün kalmak yerine aylarca keyfini çıkararak tatil yapan, hatta bunu bir yaşam tarzı haline getiren yazlıkçılara hangimiz özenmedik?

Özellikle memleketinden uzak yaşayan, ülkemizin insanına, güzelliğine hasret kalan, yıl boyu burada yapacağı tatilin hayalini kuran gurbetçilerimiz için yazlıkçılığın yeri bir başka! Gelin, hem bayramlaşmak hem de tatil yapmak için memlekete gelen gurbetçilerimizin gözünden ülkemizdeki eski yazlıkçılık ve yeni yazlıkçılığı değerlendirelim.
 

Eski Halk Plajlarına Karşı Yeni Beach’ler

Çok uzak değil, bundan 20-30 sene öncesine kadar plajlar halkındı. Kim nereden isterse denize girer; kendi şemsiyesini, sandalyesini, havlusunu kapan kendini sahilde bulurdu. Şimdiyse güzel sahillerimizin pek çoğu yeni nesil “beach”lere teslim oldu. Bu sahillere girmek için bir ücret ödeyip belli kurallara uymanız bekleniyor. Ancak beach sistemi, sabah denize girip öğlen uykusuna eve dönen, yemeğin ardından yeniden deniz kenarına inen ve sahildeki hemen herkesi tanıyan eski yazlıkçılık terimine  pek uymuyor.

 

Elveda Çay Bahçeleri, Merhaba Barlar, Kulüpler
Eski yazlıkçılar bilir, akşam aktivitelerinin belki en keyiflilerinden biri yakındaki çay bahçesine gidip eş dostla sohbet etmek, soğuk bir şeyler içip serinliğin tadını çıkarmaktı. Şimdi çay bahçeleri neredeyse yok olmaya yüz tuttu, onun yerine 3. nesil kahveciler, barlar ve kulüpler geçti. Daha çok gençlere hitap eden mekanların açılmasıyla orta yaş daha çok evlerinde vakit geçirmeye başladı.

 

Rengarenk Samimi Yazlık Atmosferinden Şık Dekorasyonlara Geçiş
Eski Türk filmlerinde de sıkça gördüğümüz, eski yazlıkçılık tanımının çok iyi bildiği renkli ve tek tip deniz yatakları şimdilerde yerini influencer’larda sıkça gördüğümüz flamingo, donut, dondurma ve unicorn gibi gösterişli ve pahalı deniz yataklarına bıraktı.

Yazlıkların dekorasyonları ise eskiden oldukça samimi ve mütevazı iken günümüz yazlıklarında İskandinav tarzlarından esinlenen cool bir tavır hakim. Kışlık evdeki fazla eşyaları yazlığa getirme alışkanlığı yerini sıfırdan yazlık alışverişlerine bıraktı. Şimdilerde şık bahçe mobilyaları, bambu dekorasyon ürünleri, rengarenk ışıklandırmalarla lüks evleri aratmayan yazlıklarla karşılaşıyoruz.

 

Yazlıkların Olmazsa Olmazları
Bir yazlık klasiği, yazlıkların olmazsa olmazı tabii ki okey takımları! Eskiden olduğu gibi şimdi de yazlıkların neredeyse tamamında muhakkak bir okey takımı bulunur. Okeye dördüncü aranırken komşuluklar pekişir, okeye dönüldüğünde ortam kızışır.

 

Eski yazlıklarda sıkça gördüğümüz pervaneli avize ve vantilatörler teknolojinin gelişimiyle yerini klimalara bırakırken termosun yerini alabilen henüz olmadı. Ebeveynler termoslarına doldurdukları çayla açık alanların tadını çıkarırken gençler çardak ve sahillerde yanlarına aldıkları bluetooth hoparlörlerle müzik ve sohbetin tadını çıkarıyor. Bir dönemin efsanesi sahilde “Akdeniz akşamları” klişesinin yeni nesille bittiğini söylemek yanlış olmaz.

 

Yazlıkta Mangal Keyfi Hiç Değişmez
Zaman değişir, mekanlar değişir ama bir yazlık geleneği olan mangal keyfi hiç değişmez. Özellikle Kurban Bayramı’nda yazlıkta buluşan akrabalar için yazılı olmayan bir kural gibidir mangal… Pişiren ayrı keyif alır, sofra başındakiler ayrı. “Komşuda pişer bize de düşer” lafını doğrular nitelikte, komşulara da ikram edilir pişirilen etten. Bu yıllar önce de böyleydi şimdi de böyle… Komşuya, misafire hürmet; paylaşmanın hazzı, gurbette en çok özlenen memleket alışkanlıkları.

 

Geleneklerimizi büyük bir özveriyle sürdüren gurbetçilerimiz, ülkelerindeyken ailelerine destek oldukları gibi bayramlarda ailenin küçüklerine harçlık vermeyi, ihtiyaç sahiplerine bağışta bulunmayı unutmazlar. 

 

Bu vesileyle biz de bayramda yurt dışından bağışta bulunmak isteyenler için birkaç öneride bulunmak isteriz: 

 

Eğitimde fırsat eşitliği için çalışan Darüşşafaka Cemiyeti
 

Lösemi hastası çocukların tedavisine destek olan LÖSEV
 

İhtiyaç sahiplerine destek olan Kızılay bayram bağışlarınız için en uygun platformlar arasında.
 

Bayramda aile büyüklerinize destek olmak, ailenin miniklerine harç vermek isterseniz TransferGo ile Avrupa’nın dört bir yanından çok düşük bir gönderim ücretiyle Türkiye’ye para transferi yapabileceğinizi unutmayın. 

 

Herkese sevdikleriyle sağlıklı, mutlu nice bayramlar dileriz.

 

HABERE YORUM KAT