Gurbetçilerin dönüş çilesi başladı: 3 km kuyruk
EDİRNE - Yaz tatillerini geçirmek için Türkiye'ye gelen Avrupa'daki Türkler dönüşleri başladı. Yaşadıkları ülkelere karayoluyla gitmek için Kapıkule Sınır Kapısı'nda gelen Avrupalı Türklerin araç kuyruğu, Bulgaristan'ın yavaş işlemleri nedeniyle gümrük dışına taşarak 3 kilometreyi aştı.
Avrupa'daki Türkler yaz tatillerini memleketlerinde geçirdikten sonra dönüşe geçti. Yaklaşık 5 haftalık tatilin ardından dönüşler nedeniyle gümrük kapılarında yoğunluk arttı. Karayoluyla yaşadıkları ülkelere gitmek isteyen Türklerden Kapıkule Sınır Kapısı'nı tercih edenler gümrük içerisinde uzun kuyruklar oluşturdu. Bulgaristan'ın işlemleri yavaş yapması nedeniyle kısa sürede gümrük sahası dolarken, araç kuyrukları dışarı taşarak yaklaşık 3 kilometreye ulaştı.
Türklerden İskender İmak, Almanya'ya dönmek için Kapıkule'ye geldiklerini ancak çıkış için kuyrukta beklemek zorunda kaldıklarını söyledi. Gümrük kapısına ulaşmak için bir saatten fazla beklediğini kaydeden İmak şöyle dedi:
"Şimdi gümrüğe ulaşmak için 1 saatin üzerinde bekledik. Ana gümrükte de uzun süre bekleyeceğiz. Sonra Bulgaristan gümrüğünde de bekleriz. Bulgaristan AB'ye girmiş olsa da rüşvet mantığından kopamadı. İnsanlardan bir şeyler bekliyorlar. Sınırlardaki yavaşlığın AB parlamentosunda gündeme gelmesi gerekiyor. Biz kendi adımıza kuyruklarda şikayetlerde bulunuyoruz ama çok sonuç alamadık. İnsanların çektiği bu çile için ülkeler düzeyinde müdahale edilmesi gerekiyor. İnsanlar artık kuyruklardan gelmek istemiyor."
"Gurbetçilerin çilesi alışkanlık yaptı"
Hollanda'ya dönmek için yola çıkan Hasan Demir ise "Tatili İstanbul'da geçirdim. Şimdi gümrüğe gelebilmek için 1 saattir kuyrukta bekliyoruz. Her yıl oluyor, gurbetçilerin çilesi alışkanlık yaptı. Artık bu normal değil, buna bir çözüm bulunması gerekiyor. Buradan çıkmamız akşam olur. Bulgaristan ve Sırbistan'ı gece geçeriz. Devletimize teşekkür ederiz bu hizmetinden dolayı" diye konuştu.