Gurbetçiler yemeden geçmiyor

Gurbetçiler yemeden geçmiyor

Denizli'nin Buldan ilçesinde, özel taş fırındaki meşe odunu ateşiyle, geleneksel yöntemlerle üretilen 'Buldan simidi', gurbetçiler tarafından Almanya, Fransa, Hollanda gibi Avrupa ülkelerine götürülüyor.

DENİZLİ - Denizli'nin kent merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunan, 27 bin nüfuslu Buldan ilçesinde üretilen 'Buldan Simidi' lezzetiyle yiyenlerin beğenisini topluyor. Simit ustalarınca hazırlanan hamurlar, itinayla susamlandıktan sonra yuvarlak şekli veriliyor.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Bir müddet dinlenmeye bırakılan simitler, tepsilere dizildikten sonra fırına sürülüyor. Burada meşe odunu ateşinde, 100 derece sıcaklıkta pişmeye bırakılan simitler yaklaşık 20 dakika sonra fırından alınıyor. Kokusu, tadı ve gevrek yapısıyla dikkat çeken Buldan simidi, ilçe sakinlerinin yanı sıra çevre ilçe ve kentten gelenlerin de ilgisini çekiyor. Farklı ilçe ve kentlerden Buldan'a gelenler, yöresel lezzetin tadına bakmadan ilçeden ayrılmıyor. Yiyenlerin vazgeçemediği Buldan simidi, yabancı ülkelere de götürülüyor. Özelikle yaz aylarında ilçeye gelen gurbetçiler, simitlerden alıp, Almanya, Fransa, Hollanda, İsviçre gibi ülkelere götürüyor.

buldan-simidi-sinir-tanimiyor_4116_dhaphoto4.jpg

'YİYENLER BULDAN SİMİDİNE HAYRAN KALIYOR'

İlçede simit üretimi yapan Musa Kaval, kendine özgü yapısıyla ürettikleri simitlerinin yiyenlerin beğenisini kazandığını belirtip, "Tadanlar simidimizin lezzetini asla unutmaz. Meşe odunu ateşinde pişiriyoruz. Renklendirici ve tatlandırıcı bulunmuyor. Doğal ve geleneksel yöntemlerle pişiriyoruz. Taş, kara fırınlarda yapıyoruz. Buldan simidinin en önemli özelliği akşama kadar üretiminin yapılması ve bol susamlı olmasıdır. Yiyenler Buldan simidine hayran kalıyor" dedi.

buldan-simidi-sinir-tanimiyor_4116_dhaphoto1.jpg

'TÜRKİYE'DE GİZLİ KALMIŞ LEZZETLERDEN'

Buldan simidinin keşfedilmeyi bekleyen tatlardan olduğunu ifade eden Kaval, "Gurbetçiler ilçemize geldiklerinde önce bizim yanımıza geliyorlar. Buldan simidini çok özledikleri için burada simidi yiyip evlerine öyle gidiyorlar. Ülkeden ayrılırken de, 40-50'şer adet simit alıp yaşadıkları ülkelere götürüyorlar. Almanya, Fransa, Hollanda, Avustralya, İsviçre gibi ülkelere Buldan simitleri gidiyor. Simidimiz Türkiye'de gizli kalmış lezzetlerden birisidir ve eşi benzeri yoktur. Buldan'a yolu düşen ziyaretçilerin bu lezzetin tadına bakmasını tavsiye ediyorum" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT