Gurbetçi teyze 40 yıl sonra okuma-yazma öğrendi

Gurbetçi teyze 40 yıl sonra okuma-yazma öğrendi

Almanya'dan 40 yıl sonra dönen 65 yaşındaki gurbetçi Gülizar Yakut, okuma yazma öğrendi. Yakut, "Amacım okuma yazmayı bitirdikten sonra ehliyet almak" dedi.

BİNGÖL - Almanya'dan 40 yıl sonra Bingöl'e dönen 65 yaşındaki 4 çocuk ve 7 torun sahibi Gülizar Yakut, 'Okuma-Yazma Seferberliği’ sayesinde evde eğitimle hayaline kavuştu. 

"Vatan hasreti ağır basınca memleketimize döndük" 

14 yaşında Diyarbakır’dan Bingöl’e gelin olarak geldiğini anlatan Gülizar Yakut, "7 yıl Bingöl’de yaşadıktan sonra 1971 depreminden sonra Almanya’ya gittik. Yaklaşık 40 yılımızı da Almanya’da geçirdik. Vatan hasreti ağır basınca da memleketimize döndük. Televizyonlarda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan Okuma-Yazma Seferberliği'ni ilan ettikten sonra geçmişte yaşadığım heves tekrar canlandı ve okuma yazma öğrenme kararı aldım” dedi. 

aw637479_03.jpg

Okuma yazma için Halk Eğitimi Merkezine başvurduğunu dile getiren Yakut, "Raporlu olduğumu da söyledim ve öğretmeni ders vermesi için benim evime gönderdiler. Çok şükür okuma yazmayı kendime göre öğrendim. Hastane, doktor, market olsun az çok kendimi kurtarabiliyorum. Okumanın yaşı yok, her gence her yaşlıya tavsiyem bırakmasınlar, devam etsinler, okusunlar. Amacım okuma yazmayı bitirdikten sonra ehliyet almaktır. Bu hasreti de içimden çıkarırım Allah’ın izniyle” ifadelerini kullandı. 

“Öğretmenle anne kız gibi oldular" 

Gülizar Yakut'a 2 aydır evde eğitim verdiğini belirten Öğretmen Zeynep Berdibek ise, “Halk Eğitimi Merkezinden beni arayıp 65 yaşında bir teyzemizin olduğunu ve okuma yazma öğrenmek istediğini ilettiler. Bu benim çok hoşuma gitti, çünkü okumanın yaşı yok. Geç kalınmış bir durum değil bu. Teyzemiz rahatsızlığından dolayı kendisi gelemiyor, o yüzden haftanın 3 günü teyzemize okuma yazma öğretiyorum. Biz burada öğretmenden çok anne kız gibi olduk. Oturuyoruz ders aralarında sohbetimizi yapıyoruz, çayımızı içiyoruz. Teyzemizin bundan sonraki hedefi okumayı öğrendikten sonra ehliyet almak. O da okuma yazma gibi içinde büyük bir heves kalmış. Öğrenmenin yaşı yok, kimse ben yapamam, edemem gibi bir mantığa kapılmasın. Herkes bunu yapabilir, yeter ki istesinler” diye konuştu. 
 

HABERE YORUM KAT