Günde ne kadar kahve içmeliyiz?
Kahve, insanları uyandırmanın yanı sıra birçok kişi için vazgeçilmez bir içecek. Almanya’da da kahve, bira kadar popüler. Alman Kahve Birliği’ne göre, 2022 yılında kişi başına günde ortalama 3,8 fincan kahve içildi. Bu, yıllık olarak kişi başına 168 litre kahveye denk geliyor.
GÜNDE NE KADAR KAHVE İÇİLMELİ?
Günde dört fincana kadar kahvenin hala sağlıklı kabul edildiği bilinmektedir. Ancak burada önemli bir nokta var. Büyük kahve fincanlarından değil, 150 mililitrelik küçük fincanlardan bahsediyoruz. Yani, büyükannenizin size servis ettiği fincanlar gibi düşünün. Bu küçük fincan zaten 100 miligram kafein içeriyor. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), arka arkaya iki tek dozun, yani 200 miligram kafeinin güvenli olduğunu söylüyor.
Güne yayılmış 400 miligram kafein miktarı (yaklaşık dört fincan) tamamen güvenli. Ancak, olası hastalıklar ve bireysel farklılıklar göz önünde bulundurulduğunda, aynı miktar herkes için geçerli değil. Örneğin, Avustralyalı bir araştırma ekibi günde altı fincan kahve üst sınırını önerirken, Alman Beslenme Derneği günde üç ila dört fincandan fazlasını içmemeyi tavsiye ediyor. Bu da kahve üzerine yapılan araştırmaların henüz net olmadığını gösteriyor.
HER GÜN KAHVE İÇMEK ZARARLI MI?
Sağlıklı bireyler için her gün ölçülü bir şekilde kahve içmek zararlı değil. Aksine, kahvenin vücut üzerinde olumlu etkileri bile olduğu biliniyor. Örneğin, iki ila üç fincanın kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı gösterilmiştir. Ayrıca, çay da sağlıklı bir içecektir ve vücut üzerinde olumlu etkilere sahip. Ancak kahve, henüz tam olarak anlaşılamayan 1.000’den fazla farklı bileşeni içeriyor.
Bu bileşenler hala araştırma konusu. Kahvenin vücuda verebileceği zararlar üzerine yapılan çalışmalar farklı sonuçlar ortaya koymuş ve bu konuda net bir görüş birliği yok. Ancak bazı risk grupları için kahve içmemek daha uygun.
Kahve tüketilmesi ile oluşabilecen bazı yan etkiler şunlar;
* Kahve, yetişkinlerde ve çocuklarda merkezi sinir sistemi üzerinde kısa süreli olumsuz etkilere sahip olabilir. (uyku bozuklukları, anksiyete artışı, davranış değişiklikleri).
* Kardiyovasküler problem riski günde altı fincandan fazla tüketildiğinde artar.
* Hamilelik sırasında, artan kafein tüketimi fetal büyümenin azalmasına neden olur.
* Kahvenin kalsiyum metabolizmasını etkilediğinden şüphelenilmektedir
(osteoporoz riskinde artış).
ARTI49