Günde beş vakit ve hoparlörden ezan okunacak

Günde beş vakit ve hoparlörden ezan okunacak

İsveç’in Blekinge bölgesindeki Karlskrona kentinde Boşnaklara ait İslam Kültür Derneği’nin minareli camisinde beş vakit hoparlörle ezan okunmasına izin çıktı.

STOCHOLM - İlk hoparlörle ezanı cuma namazı öncesi İslam Kültür Derneği Başkanı Abdulrahman Tamarji okurken, cuma namazı için camiye geleler ezanı gözyaşlarıyla dinledi. Tamarji, İsveç’te ilk defa beş vakit hoparlörle ezan okunmasına izin aldıklarını, fakat bu izni şimdilik sadece cuma namazı öncesi kullanacaklarını söyledi.

Tamarji, “Ezan iznini haftada bir gün cuma namazından önce kullanacağız. Zira camimiz mahalle içinde olduğu için nasıl bir tepki alacağımızı bilemiyoruz. Zaman içinde yeniden durum değerlendirmesi yapıp ona göre hareket etmeyi düşünüyoruz. Hoparlörden ilk ezan okumak bana nasip oldu. Çok heyecanladım ve duygulandım” dedi.

50 gün önce izin çıktı 

İsveç’in Belkinge bölgesinde ilk kez bir caminin minareli olduğuna değinen Tamarji, belediyeye minare için beş yıl önce müracaat ettiklerini ve inşaat izninin ancak 50 gün önce çıktığını vurguladı. Minareyi bir ayda yaptırdıklarını hatırlatan Tamarji, minareyi tamamen Osmanlı mimarisine göre tasarladıklarının altını çizdi. 

İsveç’te ilk hoparlörden ezan, dört yıl önce Stockholm’ün Botkyrka ilçesindeki Fittja Mahallesi’nde bulunan Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Fittja Ulu Camisi’nde okundu. Camide 2013 yılından beri sadece cuma günleri cuma namazından önce hoparlörle ezan okunuyor.

HABERE YORUM KAT
1 Yorum