Grip salgınının yaşandığı Avrupa'da ilaç sıkıntısı

Grip salgınının yaşandığı Avrupa'da ilaç sıkıntısı

Kovid-19’un tesirini yitirmeye başladığı Avrupa’da grip ve türevi solunum yolu rahatsızlıklarındaki ciddi artış hayatı olumsuz etkilerken birçok ülkede özellikle antibiyotik gibi ilaçların temin edilmesinde güçlükler yaşanıyor.

Eski kıtada çok sayıda ülkede grip ve benzeri üst solunum yolu rahatsızlıklarının yanı sıra "RSV" adı verilen solunum yolu virüsü, başta çocuklar olmak üzere yetişkinlerin de hastalığı ağır geçirmesine neden oluyor.

Yüksek ateş, istifra ve eklem ağrıları gibi semptomlara yol açan solunum yolu rahatsızlıklarıyla mücadelede başvurulan ilaçların tedarikinde ise kıta genelinde sorunlar yaşanıyor.

İlaç üretim maliyetlerinin yüksekliği dolayısıyla imalatın Avrupa dışında olması nedeniyle, Çin gibi ülkelerde Kovid-19 önlemlerinin yol açtığı sıkıntılardan ötürü tedarik zincirinde aksamalar meydana gelebiliyor.

DSÖ'den uyarı

DSÖ’nün 23 Aralık’ta yayımladığı influenza güncellemesinde Avrupa’nın tamamını bünyesinde barındıran Kuzey Yarım Küre'de virüsün H3N2 türünün yaygınlaşması üzerine influenza vakalarının arttığı bilgisi paylaşıldı.

Üye ülkelere Kovid-19’un yanı sıra influenza virüsünün dolaşımının da yakından takip edilmesi tavsiyesi yapıldı.

Virüsün daha yaygın görüldüğü Kuzey Yarım Küre ülkelerine salgın nedeniyle hastaneye kaldırılma ve şiddetli enfeksiyon risklerini azaltmak için aşılama kampanyasını artırmaları çağrısında bulunuldu.

Sağlık çalışanlarının ise virüsü tespit edebilmek için "ayırıcı teşhis" yöntemine başvurmaları, ülkelerinin ulusal yönergelerine göre test ve tedavi uygulamaları gerektiği belirtildi.

Avrupa ve Orta Asya’da influenza vakalarının artışta olduğu, Avrupa’da genellikle A(H3N2) türünün, Orta Asya’da ise A(H1N1)’in yaygınlaştığı kaydedildi.

Fotoğraf: Christine Sandu - Unsplash

 

 

HABERE YORUM KAT