Greenpeace Almanya'da harekete geçti: Türkiye çöplük olmasın

Greenpeace Almanya'da harekete geçti: Türkiye çöplük olmasın
Alman Plastik atıkları Türkiye'de bir sorun haline geliyor. Bir Greenpeace Raporu, Adana ilindeki atık sorununun insanlar ve çevre için sonuçlarının nasıl daha da kötüleştiğini gösteriyor.

Em-Eukal'dan boş bir lastik damla paketi, Rossmann eczane zincirinden bir plastik torba, Edeka, Lidl ve Aldi'den tek kullanımlık ambalajlar - Greenpeace araştırma Ekibinin yasadışı depolama alanlarını araştırırken bulduğu şey ilk başta özellikle dikkat çekici gelmiyor. Ancak, Buluntunun yeri zaten: Türkiye'nin güneydoğusundaki Adana şehri etrafında. Alman çöpü, Berlin'den yaklaşık 3.000 kilometre uzaklıktaki bir Türkiye'ye nasıl giriyor?

Almanya, 2019 yılında AB genelinde Plastik atıkların en büyük İhracatçısıydı. Bu ekonomik oldukça mantıklı, çünkü plastik atık hammadde olarak kabul ediliyor. Asıl amaç ülkede geri dönüştürülebilmesi için sadece geri dönüştürülebilir malzemeler göndermek ancak gerçek farklı görünüyor ve Adana'da belgelenebilen bu atıkların ülke ve insanlar için önemli sağlık etkileri var.

GÖRÜNÜRDE İYİLEŞME YOK – TAM TERSİ
Greenpeace ekibi için sorun giderek daha da kötüleşiyor. Geçen yıl Greenpeace, Türkiye'de yasadışı çöplüklerin belgelenmesine izin verdi ve politika önlemleri alınmış olsa da, çöplükler büyümeye devam ediyor. Ocak 2021'de Türkiye'de Plastik atıklar için kapsamlı bir ithalat yasağı yürürlüğe girdi ve bu da karışımların ve “mekanik olarak sıralanmış” plastiklerin ithalatını yasakladı. Ancak, mevcut bir örnekte görüldüğü gibi, çok az etkisi var gibi görünüyor.

Basında çıkan haberlere göre, Sarı .uvaldan gelen atıklarla en az 140 konteyner, 108'i Berlin atık bertaraf şirketi Alba tarafından gönderilen Türkiye'de dört farklı limanda saklanıyor. Başlangıçta daha da fazla çöp vardı ancak sekiz konteyner Hamburg'a geri döndü, 37 görünüşe göre Türkiye'ye giderken antwerp'te dolduruldu ve kısmen geri gönderildi. Greenpeace Kimya Uzmanı Manfred Santen,” Alman çöpleri Almanya'da geri dönüştürülmeli Türkiye'de yeri yok " diyor. Santen, "Bu atığın büyük bir kısmı geri dönüştürülebilir değil, ihracat mevcut Alman ve Avrupa yasalarını ihlal ediyor" dedi.

Greenpeace şunları talep ediyor:

*Federal Hükümet, Basel Sözleşmesinin düzenlemelerine uyulmasını derhal sağlamalıdır. Küresel Güney ülkelerinde orada yaşayan insanların sağlığını tehlikeye atan ve çevreyi kirleten geri dönüştürülemeyen atıkların ihracatını önlemelidir.


*Plastik atık sektörünün sahtekarlık ve yasa dışı uygulamaları yargı tarafından dikkatle araştırılmalıdır. Plastik atıkları bilerek ruhsatsız çöplüklere gönderenler, etkili cezalar beklemelidir.
*Plastik selle mücadele için küresel bir anlaşmaya ihtiyacımız var - bu şekilde devam edemeyeceğine dair uluslararası bir farkındalık.
*Büyük miktarda plastiği azaltmayı başarmalıyız. Bunu yapmak için, tek kullanımlık plastiklerin piyasadan adım adım ortadan kalkması gerekiyor.
*Bu, üretici olmadan yapılamaz. Yeniden kullanılabilir konseptler geliştirmeli ve ürünlerinin geri dönüştürülebilmesini sağlamalıdırlar.
*Federal hükümet, profesyonelce bertaraf edilmesi ve doğal depolama alanlarının iyileştirilmesi konusunda Küresel Güney ülkelerini desteklemelidir

KAYNAK:GREENPEACE
FOTOĞRAF: CANER ÖZKAN