Gizli Rusya dosyaları ABD’de kayboldu

Gizli Rusya dosyaları ABD’de kayboldu

ABD hükümet arşivlerinde Rusya'ya ilişkin materyal içeren gizli dosyalar kayboldu.

Rusya ile ilgili çok gizli bilgileri içeren bir dosya Washington'daki Beyaz Saray'dan kayboldu. Bu haber ABD'li yayın kuruluşu CNN tarafından konuya aşina kaynaklara dayandırılarak verildi. Kaynaklara göre dosya Donald Trump'ın görev süresinin sonunda kayboldu ve o zamandan beri bulunamadı.

İstihbarat yetkilileri şimdi ABD'nin ve müttefiklerinin daha önce yakından korunan güvenlik sırlarının ortaya çıkmasından endişe ediyor. Bu nedenle geçen yıl Senato İstihbarat Komitesi başkanını belgelerin kayıp olduğu konusunda bilgilendirdiler.

GİZLİ DOSYALAR HANGİ BİLGİLERİ İÇERİYOR?

CNN muhbirlerine göre, gizli dosyanın ABD ve NATO müttefiklerinin Ruslar ve Rus ajanları hakkında topladığı çok sayıda bilgiyi içerdiği söyleniyor. Bunların arasında ABD istihbarat servislerinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Trump'ın 2016 seçimlerini kazanmasına yardımcı olmaya çalıştığı yönündeki şüphelerini destekleyen belgelerin de yer aldığı söyleniyor.

2017 yılında ABD istihbarat kurumları Putin'in o dönemde Demokrat Parti'den Trump'ın rakibi olan Hillary Clinton'a zarar vermeyi amaçlayan bir "etki kampanyası" emri verdiğini belirtmişti. ABD istihbarat kurumlarının o zamanki raporuna göre Moskova, seçimin sonucunu etkilemek için gizli siber faaliyetler de dahil olmak üzere çeşitli taktikler kullandı.

GİZLİ DOSYA KAOS İÇİNDE KAYBOLDU

CNN'e göre, klasör en son Trump'ın ABD Başkanı olarak son günlerinde Beyaz Saray'da görüldü. Trump görevden ayrılmadan bir gün önce 25 santimetre kalınlığındaki klasördeki belgelerin çoğunun kamuoyuna açıklanmasını emretmişti. Trump yönetimindeki üst düzey yetkililerin şiddetli uyarılarına rağmen, görevden ayrılan ABD Başkanı planından vazgeçirilemedi.

Görevdeki ABD Başkanı Joe Biden'ın göreve başlamasından sadece dakikalar önce, dönemin Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Mark Meadows, son bir inceleme için redakte edilmiş bir kopyayı şahsen teslim etmek üzere Adalet Bakanlığı'na koşmuştu. O tarihten bu yana bazı belgeler kamuoyuna açıklanmış ve redakte edilmiş diğer kopyalar da ABD Ulusal Arşivlerinde bulunmaktadır. Ancak kayıp olan şey, redaksiyonların olmadığı orijinal klasör.

Bu klasörün Beyaz Saray'daki kaosun son saatlerinde ortadan kaybolduğu söyleniyor. FBI geçen yıl Trump'ın evini aradığında bile bu klasör bulunamamıştı.

ARTI49

HABERE YORUM KAT