Gerçek mi, önyargı mı? “Kürtler Türklerden nefret ediyor”, “Türkler Atatürk yüzünden birbirine giriyor”

Gerçek mi, önyargı mı? “Kürtler Türklerden nefret ediyor”, “Türkler Atatürk yüzünden birbirine giriyor”

Alman televizyonlarında 14-29 yaş grubuna yönelik bir programda önyargılar mizahi bir dille ve sorularla masaya yatırılıyor. En çok da Müslümanlar ve Almanların birbirlerine bakışı konu ediliyor.

“İslami İmparatorluğun” yeni bir adı var: Datteltäter.  Genç Müslümanlar kendi deyimleriyle  “Halife Mizahını” YouTube sahnesine taşıyorlar ve “Datteltäter” adlı programda önyargıları mizahi bir şekilde ele alıyorlar. Ekip, 21 Eylül 2016 tarihinden bu yana söz konusu programla özellikle Müslümanlara ve Müslümanların birbirine ve Almanlara yönelik önyargılarını kırmayı hedefliyor.  


Alman kamu televizyon kuruluşları ARD ve ZDF’in 14-29 yaş grubuna hitaben sunduğu ve bir “Funk” yapımı olan Datteltäter’de Türklere ve Kürtlere yönelik önyargılar da “en acımasız” sorularla işleniyor. Her programda çeşitli kökenden ve toplumun farklı kesimlerinden Müslüman gençleri sahneye çıkaran ekip “Gerçek mi, Önyargı mı?” çerçevesinde önyargıları sıralıyorlar ve gençlerden karar vermelerini bekliyorlar.

Programlarda gençlerin, sorular ne kadar “can atıcı” olsa da genellikle önyargı dolu sözleri gülerek karşıladığı ve esprili şekilde yanıt verdikleri gözleniyor.

 

“BÜTÜN KÜRTLER PKK’LI”  

Altı Kürt kökenli gencin katıldığı bir programda yöneltilen sorulardan bazıları şöyle:

Kürtler geleneklerine çok düşkünler ve eski modalar, çok kıllılar, Türklerden nefret ediyorlar, hepsi PKK’lı, amcaları ya da dayıları mutlaka dönercide çalışır, Kürtler dilleri açısından kendi içlerinde birbirleriyle anlaşmakta güçlük çekiyorlar, sık sık karşılarındakilerden “vatansız” olduklarını duyuyorlar, devasa aileleri var, halay çekerken feci abartıyorlar. 

“TÜRKLER KUZENLERİYLE EVLENİYOR”

Datteltäter programında Türk gençlerine ayrılan bölümde 7 genç şu önyargıları göğüslemek zorunda kaldı:

Türkler işe gitmiyorlar sadece sosyal yardımlardan geçiniyorlar, Hepsi BMW kullanıyor, genellikle melankolik müzikler dinliyorlar, erkek çocuklarını şımartıyorlar, Türk kadınları Alman erkeklerle evlenemiyorlar ama Türk erkekleri Alman kadınlarla evlenebiliyor, Türkler kebaplarını Alman müşterilerinden daha ucuza alıyor, kuzenleriyle evleniyor, hepsi BMW kullanıyor. 

Müslüman Youtuberların klişelere ve kalıplaşmış bakış açılarına projektörleri çevirdiği Datteltäter’de ekip her cuma farklı gruplara “Gerçek mi, Önyargı mı?” diye soruyor.

+49 – STUTTGART

 


 

HABERE YORUM KAT