“George Floyd korkusu”: Siyasetçiler Stuttgart'ta olay çıkaranlara adeta savaş açtı

“George Floyd korkusu”: Siyasetçiler Stuttgart'ta olay çıkaranlara adeta savaş açtı

Rutin bir uyuşturucu kontrolünün yol açtığı ve yaklaşık 500 kişinin polise saldırdığı olayların yankısı sürüyor. Olayların siyasi boyutu bulunmadığı ileri sürülürken, Eyalet İçişleri Bakanı Strobl “Hesap verecekler” dedi.

Baden-Württemberg Eyaleti İçişleri Bakanı Thomas Strobl olaylarla ilgili pazar günü gecesi kamuya ait ARD televizyonunda yayınlanan haber programı “Tagesthemen”e katıldı ve olay çıkaranlara çok sert mesajlar verdi. “Hepsi hesap verecek” diyen Bakan Strobl, şehir merkezindeki olayları hukuk devletine karşı bir meydan okuma olarak nitelendirdi. 

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI’NA BUZ GİBİ MESAJ

Strobl “Bu isyancıları kanunların izin verdiği tüm yolları kullanarak takip edeceğiz ve onlardan hesap soracağız ” dedi. İçişleri Bakanı Strobl olaylarda siyasi boyut şüphesi olmadığını belirterek, ayaklanma çıkaranların eğlence ve parti dünyasından gençler olduğuna ve uyuşturucu ve alkolün de rolüne dikkat çekti. 

Yeşil politikacı ve Stuttgart Büyükşehir Belediye Başkanı Fritz Kuhn’un açıklamalarıyla arasına mesafe koyduğu gözlenen Bakan Strobl, “Saray bahçesinde uzun süreden bu yana bu çevrelerin varlığından endişe duyuyorduk” dedi. Strobl  Stuttgart şehri için genel bir konsept ve bir dizi önlem çağrısında bulundu. Eyalet polisi ve içişleri bakanlığının Stuttgart belediyesine bu yönde  destek vereceğini söyleyen Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili politikacı Strobl “Stuttgart şehri bu problemi çözmek zorunda. Başkan Kuhn eyalet başkenti Stuttgart’ın bağımsızlığına vurgu yapıyor ama işin içine mülk hasarı ve insana saldırı söz konusuysa bunun da bir sınırı var” diye konuştu. 

Federal düzeyde de politikacılardan tepki geldi. Die Welt gazetesine konuşan Federal Meclis CDU Meclis Grubu İçişleri Politikaları Sözcüsü Mathias Middelberg “Kanunsuz  alanların oluşmasına izin vermemeliyiz” derken Birlik’90/Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu İçişleri Politikaları Sözcüsü Irene Mihalic olayların arkasındakilerin hızla tespit edilmesini talep etti. 

“BENZERSİZ BİR ŞİDDET OLAYIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Diğer taraftan Stuttgart Emniyet Müdürlüğü de çok sert açıklamalar yaptı. “Tutuklamalar 24 kişi ile kalmayacak” mesajı veren emniyet saldırganların sonuna kadar peşine düşeceklerini bildirdi.  Stuttgart kentinde cumartesi gecesi meydana gelen olaylarından ardından Stuttgart Emniyet Müdürlüğü bir basın toplantısı düzenledi. 

Stuttgart Emniyet Müdürü Franz Lutz (FOTO: Polizeipraesidium Stuttgart)

Olaylar karşısındaki şaşkınlığını gizleyemeyen Emniyet Müdürü Franz Lutz “46 yıllık meslek hayatımda polise yönelik bu derece açık şiddet olayıyla karşılaşmadım. Çok şaşkınım. Bugüne dek eşi benzeri görülmemiş bir yağmalama ve polise şiddet olayıyla karşı karşıyayız” dedi. 

12’si göçmen kökenli, 9’u Alman, 3’ü yabancı kökenli Alman olmak üzere 24 kişinin tutuklandığı, 40 mağazanın yağmalandığı ve 19 polis memurunun yaralandığı olaylarla ilgili konuşan Emniyet Müdür Yardımcısı Thomas Berger ise olay çıkaranlara seslenerek adeta savaş açtı: 

“Gözaltı ve tutuklamaların sadece 24 kişi ile sınırlı kalacağını sanıyorlarsa yanılıyorlar. Emniyetimizde çok iyi polisler, uzmanlar var. Bu olaylara karışanları tespit edip tek tek yakalayacağız. Yağmacıların ve polise saldıranların peşini sonuna kadar bırakmayacağız.”

BEYAZ TENLİ ALMAN GENCİNİ KONTROL ETTİ

Emniyet Müdür Yardımcısı Thomas Berger, Stuttgart olaylarının George Floyd olayları ile benzerlik göstermediğini vurgulayarak “Rutin uyuşturucu kontrolü yapılıyordu. Polis beyaz tenli 17 yaşında bir Alman vatandaşını kontrol edince ortaya çıktı. Saldırganların ve yağmacıların eğlence ve parti dünyasından gençler olduğunu biliyoruz. Siyasi boyutu yok. Haftalardır sosyal medyadan polise yönelik saldırgan davranışlarla övünen gençlerin işi” diye konuştu. Tutuklanan saldırganlar arasında Alman, Bosnalı, Portekiz, İranlı, Iraklı, Hırvat, Somalili, Afgan  gençler bulunuyor. Cumartesi gecesi bir uyuşturucu kontrolü sırasında yaklaşık 500 kişi kentin Schlossplatz meydanında polis memurlarına saldırmıştı. 

+49 – STUTTGART

HABERE YORUM KAT
1 Yorum