Gençler, Trafik Lambası koalisyonu hakkında neler düşünüyorlar?

Gençler, Trafik Lambası koalisyonu hakkında neler düşünüyorlar?

Trafik Lambası koalisyonu gençlerin de desteklediği bir parti olmak istiyor. Peki genç nesil, yeni hükümete nasıl bakıyor?

Almanya, Trafik Lambası koalisyonu ile birlikte genç neslin sesi olmak isteyen bir ittifak tarafından yönetilmek istiyor. FDP ve Yeşiller, federal meclis seçimlerinde diğer gruplara oranla en çok genç milletvekili bulunduran partiler.

Trafik lambası koalisyonunun şimdi özel olarak odaklanmak istediği konular var. Koalisyon anlaşması “nesiller arası eşitlikten” bahsediyor. Ayrıca koalisyon, gençlerin 16 yaşından itibaren oy kullanması gerektiğini, esrarın yasallaşması, emekliliği güvence altına almak ve iklimi daha iyi korumak istiyor.

Trafik lambası koalisyonu gençler arasında popüler mi?

Pazar Araştırma Enstitüsü Appinio ile iş birliği yapan Fischer-Appelt iletişim Ajansı tarafından Pazartesi günü yayınlanan bir anket, birçok gencin yeni kurulan hükümet ittifakı ile ilgili büyük umutlar taşıdığını gösteriyor. "Teengeist" anketinde, 16 ila 24 yaş arasındaki gençler, politik konular ve tercihleri hakkında bazı sorulara tabi tutuldular.
Birçok genç, Trafik Lambası koalisyonuna olumlu bakıyor. Yeni kabinenin yemin töreninden önce, ankete katılanların yarısından fazlası SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan yeni bir hükümetin kurulmasını onayladıklarını söyledi.

Yapılan ankete göre, yeni hükümet koalisyonu (SPD, Yeşiller, FDP) hakkında gençlerin yüzde 54’ü memnun iken, yüzde 17’si memnun değil. Ankete katılanların yüzde 29’unun ise bir fikri yok.


İlerleme umudu

Yeni trafik lambası koalisyonunun ana teması ilerleme olarak belirlendi ve koalisyon anlaşmasının başlığı da buna göre hazırlandı. Eski Şansöyle Willy Brandt’in bir zamanlar söylediği “daha fazla demokrasiye cesaret et” yerine trafik lambası koalisyonu “daha fazla ilerlemeye cesaret et.” diyor.

Ankete katılan gençlerin yüzde 60’ından fazlası, trafik lambası koalisyonunun ilerleme sağlayacağına inanıyor.

Ancak, üç partiden oluşan bir hükümet koalisyonunda, ilerlemenin ne anlama geldiği sorusu ortaya çıkıyor. Ankete katılanlar partilerde çok farklı öncelikler görüyorlar.

Sosyal adalet söz konusu olduğunda özellikle gençler, olumlu adımlar atması için SPD’ye güveniyorlar. Pandemi söz konusu olduğunda da çoğu genç SPD’ye güveniyor. Bunun nedeni, SPD'nin Federal ve Eyaletlerdeki önceki hükümet sorumluluğu nedeniyle pandemi yönetimi ile ilişkilendirilmesi veya Karl Lauterbach'ın pandemi tartışmasından kabineye tanıdık bir yüz getirmesi olabilir. 

Eşitlik, iklimin koruması ve dijitalleşme

Eşitlik ve iklim koruması söz konusu olduğunda, çoğu gencin Yeşiller’den beklentisi büyük. Partinin bir ekonomi ve iklim koruma bakanı, bir çevre bakanı ve uluslararası iklim politikasından sorumlu bir dışişleri bakanı olduğu için, sorumlulukların dağılımı da iklimin korunmasında yeşillerin lehine oluyor.

Öte yandan, dijitalleşme söz konusu olduğunda gençler özellikle FDP’ye güveniyor ve bu da yeni kabinedeki görev dağılımına uyuyor. FDP politikacısı Volker Wissing, yeni kurulan hükümette Federal Ulaştırma ve Dijital Altyapı Bakanlığı görevine aday gösterildi.

Ankete katılan gençlerin yarısı, yeni hükümetin önce asgari ücreti artırması gerektiğini söylüyor. Yüzde 40'ı ise iklim koruma önlemlerinin daha hızlı ele alınması gereken bir proje olarak görüyor. Ankete katılanların yalnızca dörtte biri esrarın yasallaştırılmasının, trafik ışığının ilk önceliklerinden olması gerektiğini düşünüyor.

Ayrıca gençlerin sadece yüzde 18’i 16 yaşından itibaren oy kullanma hakkına öncelik veriyor. Pek çok katılımcı genç için sosyal adalet ve iklimin korunması konuları daha öncelikli durumda.

Gençler yeni kabineyi tanımıyor

Gençlerin yeni hükümetin personelini nasıl değerlendirdikleri sorulduğunda, özellikle bakanların çoğunun gençler tarafından tanınmadığı göze çarpıyor. 

Ankete katılanların yüzde 55'i İmar Bakanı Klara Geyvitz'in kim olduğunu bilmiyor. İçişleri Bakanı Nancy Faeser ise yüzde 53’lük bir genç kitlesi tanımıyor. Eski Şansölye Schmidt ve yeni Adalet Bakanı Marco Buschmann’ı ise yüzde 52 bilmiyor.

Buna karşılık gençlerin sadece yüzde 13’ü Olaf ScholzU tanımıyor. Scholz, yüzde 54 oyla yeni Kabinedeki en popüler siyasetçi oldu.

Bunun hemen arkasında FDP Başkanı ve yeni Maliye Bakanı Christian Lindner de yüzde 53 ile gençler arasında yüksek bir popülerliğe sahip.

SPD sağlık siyasetçisi Karl Lauterbach da yüzde 47 oy ile çarpıcı bir şekilde popüler.
Yeşiller Partisi Dışişleri Bakanı ve parti lideri Annalena Baerbock, ankete katılanların yüzde 43'ünün olumsuz olduğunu, yüzde 42'sinin ise olumlu olduğunu söyledi.

 

Haber: Tuğba Ünal

HABERE YORUM KAT