Gazeteci Aslı Kayabal salgın ve sonrasını anlattı: İtalya'da artık her şey mümkün

Gazeteci Aslı Kayabal salgın ve sonrasını anlattı: İtalya'da artık her şey mümkün

İtalya’da çalışmalarını sürdüren gazeteci Aslı Kayabal Avrupa’da salgından en ağır darbeyi alan ülkenin yeniden ayağa kalkma çabalarını anlattı. Kayabal, turizm ve birçok sektörde “işler yürüsün” diye rakamların saklandığını da öne sürdü.

Koronavirüsün Avrupa’da en ağır şekilde etkilediği İtalya, 3 Haziran’dan bu yana tedbirler çerçevesinde normalleşmeye gidiyor. Almanya seyahat kısıtlamaları konusunda Türkiye’yi beklemeye alırken, geride şiddetli bir travma, ağır can kaybı, felce uğramış bir ekonomi bırakan salgının ardından İtalya turizm için kapılarını açmaya hazırlanıyor. 

Peki parametreler neye göre işliyor? Kıstas ne?

Avrupa Birliği’nden (AB) gelecek destekle yaralarını sarmayı hedefleyen İtalya için ekonomik krizin, virüsten daha öldürücü, daha yıkıcı olduğu konuşuluyor. Ekonomik tablonun aşırı sağı güçlendirmesine ve Avrupa Birliği ile ilişkilerini zedelemesine yönelik endişeler de hâkim.

Gazeteci Aslı Kayabal 

İtalya, Avrupalı turistleri ülkeye çekerek turizm sektöründeki kaybını azaltmayı başarabilecek mi? Ya da ekonomideki sıkıntılı tablo göçmen karşıtı, aşırı sağcı Lig partisinin lideri Matteo Salvini’nin elini güçlendirebileceği yönündeki tahminler ne derece doğru? Peki ya sosyal demokratlar, sosyalistler ve komünistler ne durumda?

Ülkedeki son durumu, çalışmalarını uzun yıllardır İtalya’da sürdüren gazeteci Aslı Kayabal ile konuştuk.

TURİZM ÖLMESİN DİYE GERÇEK RAKAMLAR SAKLANIYOR

- Avrupa’da salgında en ağır darbeyi alan ülke olmasına rağmen İtalya turist ağırlamaya hazırlanıyor. Türkiye ise beklemeye alındı. Kıstas nedir?

ASLI KAYABAL - İtalya’da ölenlerin sayısı resmi makamlara göre 34 bini aştı. Bilim insanlarına göre ise bu rakam 50 bine yakın. Avrupa’da da gerçek rakamları saklıyorlar. Ekonominin, turizmin, işkollarının ölmemesi adına yapıyorlar bunu. Üstelik Lombardiya bölgesinde virüs halen sıfırlanmış durumda değil. Salgın, mart ve nisan aylarındaki gibi agresif değil tabii. 

Bergamo’da orduya ait kamyonların tabutları taşıdığı fotoğraflar düşmüştü basına. İtalya’da hastanelere kapasitelerinin üstünde yüklenme oldu. Birçok kişi evde yaşamını yitirdi. Doktorlar hastalar arasında bir seçim yapmak zorunda kaldığını söylediler sonra. Milano’ya bakarsak, pozitiflerin sayısı yüksek. Özellikle gençler arasında. Eylül ayında ikinci bir dalga bekleniyor. Bize verilen mesaj şu: “Virüsle birlikte yaşamaya alışacağız.” Türkiye’ye dönersek, orada da vaka sayılarının yüksek olduğu belirtiliyor.  Turizm ve ekonomik tercihler bununla bağlantılı değerlendiriliyor ve kimilerine  İtalya’yı öneriyorlar kimilerine İspanya’yı. Avrupa’dan akışta ise Türkiye bu çemberin dışında kalıyor. Almanya’da da “Aman Lombardiya’ya gitmeyin” deniyor sanıyorum. Eğlence yerleri açılıyor. Ancak kriz devam ediyor. Herkes sonbahara odaklandı. 

SOSYAL PATLAMA MÜMKÜN

- İşlerini, evlerini kaybeden, yoksullaşan halka da bakarak, İtalya’daki ekonomik krizin hükümete karşı bir ayaklanmayı tetikleyebileceğinden söz edebilir miyiz? Diğer taraftan İtalya, AB’den gelecek destekle yeniden ayağa kalkmayı hedefliyor. İtalya şu anda  yaralarını nasıl sarıyor ? 

ASLI KAYABAL -  İtalya salgından ağır bir bilanço ile çıktı. Conte hükümeti İtalya’nın salgınla  II. Dünya Savaşı'ndan sonra en ağır darbeyi aldığını bildirdi. Normalleşmede ise üçüncü evredeyiz. Sekiz hafta karantina altındaydık. Özellikle Lombardiya bölgesi ciddi şekilde etkilendi. Her aileden bir kişinin hayatını kaybettiği biliniyor. 

İtalya’nın ekonomisi hasta. Mart ayında 500 bin kişi işini kaybetti. Evden çalışanlar ücretlerinin bir kısmını alabiliyor, bir kısmı ise ücretsiz izine çıkarılmış vaziyette. Salgından en çok etkilenen sektörlerden biri turizm, diğeri de otomotiv. 

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte 

Sonbaharda işsizliğin daha da tırmanacağı yönünde korku baskın. Başbakan Conte AB’den yardım istedi. Bazı projeler henüz onaylanmadı. Avrupa genelinde krizden en çok etkilenenler ise özellikle gençler ve kadınlar. İşsizlik oranları gençler arasında çok yüksek ve giderek de artıyor. Ve evet ülkede sosyal patlamalar endişesi mevcut.

Diğer taraftan sağ popülistler, aşırı sağ partiler bu durumdan yararlanarak oylarını yükseltebilirler. İtalya’da solun ise kronik sorunu devam ediyor ve güçlü değil, çok bölünmüş durumda. Önümüzdeki aylarda merkez sağ ve aşırı sağ partiler oylarını artırabilirler. 

TURİZMDE CANLANMA BEKLENİYOR

- İtalya, Avrupalı turistleri ülkeye çekerek turizm sektöründeki kaybını azaltmayı başarabilecek mi?

ASLI KAYABAL - İtalya turizm ekonomisinde önemli bir konuma sahip. Kuzey İtalya güney İtalya’ya kıyasla turizm ve otomobil alanında krizden daha çok etkilendi. Venedik kentinin bütünüyle turizme bağlı bir ekonomisi var. Oteller personel kesintisine gitti. Yurtdışından gelenler azaldı. Turizmde önümüzdeki günlerde canlanma bekleniyor ama canlanması zaman alacak gibi. Torino’da özellikle otomotiv sektörü önemli ölçüde olumsuz etkilendi. Cenova liman kenti olması nedeniyle uluslararası ticarette önemli bir merkez ve sıkıntı yaşanıyor. Milano ekonomi başkenti olmasına rağmen turizm sektöründeki çalışanlar işsiz durumda.  

MAFYA MEVSİMLİK İŞÇİLERİ ESİR ALDI

- Salgın boyunca mafyanın işlediği suçların arttığı da konuşuldu. Şimdi örgütlü suçlarda durum nasıl?

ASLI KAYABAL - Fırtınalı dönemde sigortası yapılmamış, çalışma izinleri olmayan  mevsimlik işçiler tarım kolunda çalışıyor. Güney İtalya’da mafya mevsimlik  işçilerin başındaydı.  Sendikalaşma içinde olanlara, sendikalar ‘mafyaya karşı durun’ diyorlar. 

Ancak  daha birkaç gün önce mafyaya karşı gelen Pakistanlı bir genç mafya tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Mafya onların ücretlerinden dahi yararlanmaya çalışıyor. Genellikle de yabancı kökenli işçiler. Kuzeyde ise yerel yönetimlerin içinde bile varlar ve bu bilinen bir gerçek zaten. Şimdi de AB’den gelecek kaynaklara yönelik mafyadan gelecek tehlikeleri önlemek için komisyon kuruluyor.

TABUTLARI TAŞIYAN KAMYON GÖRÜNTÜLERİ UNUTULMUYOR

- İtalya’nın psikolojisi nasıl? Salgın travmasını atlatabildi mi?

ASLI KAYABAL - Sekiz hafta süren karantinada sokaklar hayvanlara teslim olmuştu. Herkes evlere kapandı.  Korku ve kaygı herkesi çok olumsuz etkiledi. Sağlık çalışanları da çok olumsuz etkilendi. Günde yaklaşık bin kişinin can verdiği ortamda hatta en çok onlar etkilendi. İtalya’da birçok psikolojik destek merkezleri açıldı. Şu an ise bar ve kafeler dolu. Sosyal mesafe ve maske kuralı çerçevesinde sokaktalar. Bergamo’daki tabutları taşıyan o kamyonların görüntüleri ise unutulmuyor.  İtalyanlar salgını kötü bir düş olarak yaşadılar. 

IŞIN TOYMAZ – STUTTGAR

HABERE YORUM KAT