Gaza neden olan 7 içecek

Gaza neden olan 7 içecek
Uzmanlar, şişkinlik hissinin etkenleri arasında yalnızca yiyeceklerin olmadığını, içeceklerin de en az gaz yapan yiyecekler kadar dikkatli tüketilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Gündelik yaşantımızı oldukça zorlaştıran şişkinlik hissi, kimi sağlık problemleriyle beraber tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerle de doğrudan alakalı olabilir. Bu hissi sık yaşıyorsak, bir hastalığın belirtisi olma ihtimalini göz önüne alarak mutlaka bir uzmana danışmamız gerekir. Ancak sık aralıklarla karşı karşıya kalmıyorsak, aşağıya göz atmakta fayda var...

İşte şişkinliğe neden olabilecek içecekler:

1. GAZLI İÇECEKLER

Gazlı içecek tüketimi sırasında mideye ulaşan kabarcıklar, içerdikleri karbonik asit nedeniyle karbondioksit oluşumuna sebebiyet verir. Bu durumun sonucunda şişkinlik hissi meydana gelir. Karbondioksit; maden suyu, bazı alkolsüz içecekler ve enerji içeceklerinin yanı sıra köpüklü şarap ve bira gibi alkollü içkilerde de bulunabilir. Bu nedenle uzmanlar, alkollü içki tüketiminin "kararında" olması ve alkolün "midenin doğal savunmasına saldırdığının" unutulmaması gerektiğini söylüyor.

2. SÜT

Süt tüketiminin hemen ardından şişkinlik, karın ağrısı yaşıyor veya ishal oluyorsanız, Laktoz İntoleransı hastası olabilirsiniz. Uzmanlar süt tüketiminin ardından bu belirtileri yaşayanlara, ilgili bir klinikte test yaptırmalarını öneriyor.

3. KAHVE

Sıcak içeceklerin midemizde bulunan mukoza zarlarını tahriş edebildiğini duymuş muydunuz? Bununla da kalmıyor, yoğun sıcak içecek tüketimi, vücutta asit üretiminin de önünü açıyor. Bu da beraberinde gaz oluşumunu ve şişkinlik hissini getiriyor. Özellikle sütlü kahveler, şişkinlik hissine daha fazla sebebiyet veriyor. Yine Laktoz İntoleransı hastalarında, ağrılı karın krampları meydana gelebiliyor...

4. ALKOLSÜZ TATLI İÇECEKLER

Bazı alkolsüz içeceklerde bulunan şeker ve tatlandırıcılar da şişkinlik hissini ve gaz oluşumunu tetikleyebiliyor. Bunlar arasında özellikle içeriğinde sorbitol, ksilitol ve mannitol gibi gizli şeker ikameleri bulunan diyet ve light ürünler de bulunuyor. Bu tip içeceklerin tüketiminde de dikkatli olunması gerekiyor.

5. MEYVE SULARI

Vücudumuzda bulunan ince bağırsakların meyvelerde bulunan fruktozu sınırlı ölçüde işleyebilir olmasından kaynaklı, meyve suları da gaz oluşumuna sebebiyet verir. Kalan ölçü kalın bağırsakta bulunan bakteriler tarafından parçalandığı için yoğun meyve suyu tüketimi gaz çıkarmaya neden olur.

6. ALKOLLÜ İÇKİLER

Alkol sadece mide ve ince bağırsağın mukoza zarlarına saldırmakla kalmaz. Aynı zamanda asit üretimini de artırır. İnsan vücudu bu saldırıya genellikle karın ağrısı, geğirme isteği ya da şişkinlik hissi ile tepki verir. Alkollü içki tüketimi, dışkının şeklini de değiştirir. Bunun nedeni vücudun alkolü şekere dönüştürmesi ve daha sonra bağırsak bakterileri tarafından parçalanmasıdır. Mikroorganizmalar bu süreçte gaz oluşumuna neden olur. Bu durum içerdiği maya ve arpa nedeniyle özellikle bira tüketiminde diğer alkollü içkilere nazaran daha fazla yaşanır.

7. SİYAH ÇAY

Siyah çayın her zaman olmasa da bazı vakalarda mide zarını tahriş ettiği görülmüştür. Uzmanlar bu nedenle hassas bir mideye sahip kişilerin siyah çay yerine bitki çaylarına yönelmelerinin tüketiciler açısından daha sağlıklı olacağına işaret ediyor.

ARTI49