Gaz krizi: Almanya en çok tasarruf etmesi gereken ülke

Gaz krizi: Almanya en çok tasarruf etmesi gereken ülke

AB ülkeleri, 2023 yılının bahar mevsimine kadar doğalgaz tüketimini en az yüzde 15 azaltmak istiyor. Almanya ise, mutlak gaz tüketimini diğer AB ülkelerinden daha fazla azaltmak zorunda.

Rusya’nın doğalgazına olan bağımlılık Avrupa ülkelerini etkiliyor. Ukrayna savaşının başrolü Putin, Batının uyguladığı yaptırımların intikamını almak için hâlihazırda uyguladığı azaltılmış gaz arzını, her an tamamen durdurma kararı alabilir. Son zamanlarda yaşanan gelişmelerde, Putin Letonya'ya teslimatları tamamen askıya aldı.

Bu ihtimale karşı koymak için AB ülkelerinin gaz tüketimini kontrol altına alıp tasarruf etmeleri gerekiyor. Avrupa Komisyonu bunun için bir acil durum planı hazırladı. Bu da yüzde 15'lik bir tasarruf hedefi sağlıyor. Almanya, tasarruf hedefinden en çok etkilenen ülke.

Almanya gaz tüketimini diğer AB ülkelerinden daha fazla azaltmak zorunda. Dpa haber ajansının AB Komisyonu verilerine dayanarak yaptığı bir hesaplamaya göre, Federal Almanya Cumhuriyeti'nin AB tarafından belirlenen hedefe ulaşmak için Ağustos ayının başından Mart 2023'e kadar 10 milyar metreküp doğal gaz daha az tüketmesi gerekiyor.

Almanya'nın tasarruf etmesi gereken gaz miktarı, kabaca beş milyon dört kişilik hanenin yıllık ortalama tüketimine eşittir. Çünkü 10 milyar metreküp gaz yaklaşık 100 milyar kilovat saate karşılık geliyor ve Almanya'da tipik bir dört kişilik hane yılda yaklaşık 20.000 kilovat saat tüketiyor. 

Gaz krizi: Scholz nükleer santralin genişletilmesine açık mı?

Almanya'yı, gelecek yıl Mart ayına kadar sekiz milyar metreküpten biraz fazla tasarruf etmesi gereken İtalya takip ediyor. Fransa ve Hollanda'nın her ikisinin de yaklaşık beş milyar metreküp daha az kullanması gerekiyor. Genel olarak, AB’nin yaklaşık 45 milyar metreküp gaz tasarruf etmesi gerekiyor. 

Bir enerji krizi korkusu, nükleer santrallerin ömrünün uzatılması konusundaki tartışmaları da alevlendirdi. Şansölye Olaf Scholz (SPD) olası bir uzatmaya ihtiyatla açık. Nükleer santraller, elektrik üretiminin sadece küçük bir kısmı için geçerlidir. 

Birlik zaten bir uzatmadan yana. CDU lideri Friedrich Merz ve CSU lideri Markus Söder, Landshut'taki Isar-2 nükleer santralini birlikte ziyaret etti. Her ikisi de süreyi uzatmak için hızlı bir karar istiyor.

 

HABERE YORUM KAT