Gaz ek ücreti nedir, kimler ödemek zorunda ve ne kadara mal olacak?

Gaz ek ücreti nedir, kimler ödemek zorunda ve ne kadara mal olacak?

Almanya’da evinde doğal gaz kullananların Ekim ayı itibarı ile gaz ek ücreti ödemesi gerekiyor. Peki gaz ek ücreti nedir ve tüketiciler için yaklaşık ne kadara mal olacak?

Rusya devlet başkanı Putin, Almanya’ya giderek daha fazla gaz ambargosu uyguladığı için, Almanya’daki doğalgaz tükenme riskiyle karşı karşıya. Peki gaz ne kadar daha pahalı olacak? 

Gaz ek ücreti, evini doğal gazla ısıtan herkesin ödemek zorunda olduğu bir ek ücrettir. Ekim ayından itibaren, kullanılan her kilovat saat gaza 2.419 sentlik gaz ek ücreti eklenecek. Gaz şu anda Almanya'da kilovat saat başına ortalama 28 sente mal oluyor. Gaz ek ücreti milyonlarca insanı etkileyecek çünkü Almanya’da her iki haneden biri evini doğal gazla ısıtıyor.

Almanya’daki gaz tedarikçilerinin, kamu hizmetlerine ve tüketicilere gazı sağlamaya devam edebilmeleri için başka yerlerden gaz tedarik etmeleri gerekiyor ve bu bazen neredeyse on kat daha pahalıya mal oluyor. Çoğu şirket şimdiden büyük zararlar verdi.

Tedarikçilerin yaşanan gaz krizinde iflas etmemesi için, ek maliyetler geçici olarak tüm tüketicilere yansıtılacak. Federal Ekonomi ve İklim Değişikliği Bakanlığı web sitesinde böyle bir düzenlemenin "sadece bir kriz durumunda mümkün olduğunu" yazıyor. Federal hükümet gaz arzının çökmesini önlemek istiyor.

Gaz ek ücretinin vatandaşlara maliyeti nedir?

Gaz vergisi, kilovat saat (kWh) gaz başına 2.419 sente mal oluyor. Peki, normal bir ev yılda ne kadar gaz kullanır? Ve ek maliyetler nelerdir? Tek bir hane, KDV hariç yılda yaklaşık 120 Euro’luk bir maliyete denk gelir. Ancak bu ücret dört kişilik bir aile için yılda yaklaşık 500 Euro’ya mal olabilir.

2022 yılı için maliyet hesabı şöyledir: kWh cinsinden yıllık gaz tüketimi x 0,031 Euro = bu hesap Euro cinsinden maliyete karşılık gelir. Ayrıca bu maliyet; gaz vergisini (2,4 sent9 ve diğer vergileri (depolama vergisi: kWh başına 0,06 sent; dengeleme vergisi: kWh başına yaklaşık 0,6 sent) artı yüzde 7 KDV'yi içerir.

Devlet gaz ek ücreti üzerinden KDV alıyor mu?

Federal hükümet aslında gaz vergisinden herhangi bir vergi geliri elde etmek istemiyor. Ancak Avrupa yasalarına göre, devlet satış vergisi toplamak zorundadır. Ağustos Perşembe günü gaz üzerinden alınan KDV'yi geçici olarak yüzde 7'ye indireceğini duyurdu. Normalde bu oran yüzde 19’du.

Gaz ek ücreti ne zamandan itibaren geçerli olacak?

Federal hükümet tarafından Temmuz ayında kararlaştırılan gaz vergisi, Ekim 2022'den itibaren geçerli olacak. Ekonomi Bakanlığı’na göre dört ila altı haftalık ihbar süresi nedeniyle, gaz ek ücreti faturada hemen görünmeyebilir. Kasım ayından itibaren faturada olması bekleniyor. 

Haber Çeviri: Tuğba Ünal
Fotoğraf:Unsplash - juno1412

 

HABERE YORUM KAT