Gastronomlar endişeli: Polis restoranların misafir listesine erişmek istiyor

Gastronomlar endişeli: Polis restoranların misafir listesine erişmek istiyor

Polis memurları araştırmaları çerçevesinde restoranların “korona konuk listelerini” kullanmak istiyorlar. Peki bunu yapmaya hakları var mı? Gastronomlar ve veri koruma uzmanları endişeli.

Alman Oteller ve Restoranlar Birliği DEHAGO, 16 eyalet hükümetine  seslenerek korona nedeniyle restoranlarda misafirlerin kaydının tutulduğu listeye polisin erişip erişmediği, eriştiyse nasıl listeye ulaştığı konusuna açıklık getirilmesi için çağrıda bulundu. DEHOGA Genel Müdürü Ingrid Hartges "Rheinische Post" gazetesine yaptığı açıklamada "Bu son derece hassas bir konu” dedi.

DEHAGO BAŞKANI HARTGES: “ACİLEN AÇIKLIK GETİİRLSİN”

Hamburg ve Münih olaylarından sonra polisin misafir listelerini  soruşturma için de kullandığının ortaya çıkmasının ardından Dehago eyaletlerden korona düzenlemelerine açıklık getirilmesini talep ederken Başkan  Hartges de "Netliğe acilen ihtiyaç var" diye konuştu. 

ADALET BAKANLIĞI: “GEREKİRSE BAKAR”

Buna karşılık, Alman Basın Ajansı dpa’nın haberine göre  Federal Adalet Bakanlığı’ndan bir sözcü Funke medya grubunun gazetelerine yaptığı açıklamada eğer şartlar gerektiriyorsa ceza yasasına göre ilgili soruşturma makamları misafir listelerine erişebileceğini bildirerek “Tabii böyle bir adım her zaman olayın ağırlığıyla orantılı olmalıdır” dedi. 

FDP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI THEURER

Hür Demokrat Parti (FDP) Başkan Yardımcısı Michael Theurer  konuya ilişkin net ve standart kurallar uygulanması gerektiğini söyledi. Theurer  “Böylesine hassas verilere önemsiz konular nedeniyle erişiliyorsa, misafirler de buna tepki olarak yanlış verileri girebilirler. Bu da bütün

veri toplama sistemini kullanılamaz hale getirir. Bu nedenle bu kadar ileriye gitmemek gerekir” dedi. 

ALMANYA ÇAPINDA RAPORLAR ARTIYOR

Rheinland-Pfalz Eyalet Veri Koruma Dairesi yetkilisi Dieter Kugelmann kısa bir süre önce yaptığı açıklamada Almanya çapında polislerin misafir listelerine eriştiğine dair raporların sayısının arttığını belirtmişti.  

Covid-19 ile mücadele kapsamında Almanya’da restoranlar misafirlerin kişisel verilerini toplamakla yükümlü.  Salgın durumunda sağlık daireleri enfekte olmuş kişilerin temasta bulundukları kişileri  tespit edebilmek için korona misafir listesi denen listeleri  kullanıyorlar. 

+49 - BERLİN

FOTO: Carsten Rehder/dpa

HABERE YORUM KAT