“Gastronomik felaket”: Türkiye kökenli Almanyalıların gözbebeği bir sektör dipte
Restoran, kafe, otel barı ve benzeri mekânlardan oluşan gastronomi sektörü Federal Almanya’daki küçük ve orta ölçekli işletmelerin en yaygın olduğu alanlardan biri. Bu sektörün koronavirüs nedeniyle tarihinin en ağır krizinden geçtiği konusunda tartışma kalmadı. Binlerce restoran, kafe, meyhane ve benzeri işletme, salgında ikinci dalgayla beraber tamamen silineceklerini düşünüyor. Sektördeki ciro çöküşüne umutsuzca çare aranıyor.
Salgına karşı önlemlerin gerek işyeri sahiplerinin ve hizmet verenlerin gerekse müşterilerin sırtında ek bir yük olarak duruyor. Bu arada birçok bölgede masalar ve müşterilerin tekrar sosyal mesafeyi ortadan kaldıracak kadar yakınoturdukları, müşterilerin ise dağıtılan listelere sahte isim ve telefon numaraları yazdıkları gözleniyor. Bütün bunlar,salgınla mücadeleye olduğu kadar sektörün toparlanmasına da engel oluyor.
TÜRKLERİN SEVDİĞİ SEKTÖR: GASTRONOMİ
Yaklaşık 200 bin Türkiye kökenli insanın gastronomiye özel bir ilgiyle yaklaştığı başkent Berlin’de, otel ve restoranlar birliği Dehoga’nın eyalet başkanlığı, şehir yönetiminin işletmeleri daha s
Dehoga Federal Birliği Genel Müdürü Ingrid Hartges, DPA’ya yaptığı açıklamalarda, salgında ikinci dalganın mutlaka engellenmesi gerektiğine dikkat çekti ve bilimsel ekspertizler temelinde siyasetin koyduğu kurallara uyulmasının önemli olduğunun altını çizdi. Hartges, kuralların açık, anlaşılır ve orantılı olması gerektiğini, o zaman bunların kabullenilebileceğini ve uyulmayı kolaylaştıracağını bildirdi.
Dehoga’nın güncel bir araştırmasına göre, Almanya’da gastronomide faaliyet gösteren işletmelerin yüzde 93’ü tekrar kapılarını açtı. Ancak yapılan görüşmelerden çıkarılan sonuca göre, restoran ve otellerin yüzde 60’lık bölümü, artık ekonomik yaşamlarını sürdürme şanslarının zayıf olduğu kanısında.
CİRODA DÜŞÜŞ KORKUTUCU BOYUTLARDA
Temmuz ayı itibariyle sektörün ciro kaybı, geçen yılın aynıdönemine göre yüzde 43 oldu. Sektörde elde edilen gelirin mart başından bu yana yüzde 60 oranında bir düşüş yaşadığı saptandı. Dehoga Başkanı Guido Zöllick, krizin bitmediğini ve epey bir süre daha gündemde kalacağını bildirirken, “Kış korkusu çok büyük. Yabancı turist eksikliği var iş gezisine çıkan da pek yok. Furlar, kongreler ve toplantılar hala iptal edilmiş durumda. Bunlarla bağlantılı tüm otel ve gastoronmi ciroları da bitik durumda” diye konştu.
Diskotek ve kulüplerin durumu son derece dramatik. Çünkü en büyük ciro düşüşleri bunlarda. Kısa çalışma uygulaması nedeniyle işletmelerin pek azı çalışanlarına çıkış verdi. Ancak anketleri yanıtlayan gastronomların yüzde 80’i çıkış vermek için başvuruda bulunduğunu da kabul etti. Gastronomide faaliyet gösteren işletmelerin yüzde 67'si çalışanlarının bir bölümünü tekrar kısa çalışmadan alıp işe döndürebilecek durumda olduğunu belirttti.
Türk toplumunun gerek yatırımcı, gerek müşteri, gerekse de çalışan olarak büyük rağbet gösterdiği bir sektörün içinde bulunduğu krizin, aralarında etnik, dinsel, kültürel kimliklerin de bulunduğu başka toplumsal soru
+49-BERLİN
FOTO: Britta Pedersen / Markus Scholz / DPA