G5 Sahel Zirvesi yarın başlıyor

G5 Sahel Zirvesi yarın başlıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un ev sahipliği yapacağı zirveye aralarında AlmanyaBaşbakanı Merkel ve İtalya Başbakanı Gentiloni'nin de bulunduğu çok sayıda lider katılacak.

PARİS - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ev sahipliği yapacağı G5 Sahel Zirvesi, yarın başkent Paris'te başlayacak. 

Mali, Moritanya, Çad, Burkina Faso ve Nijer tarafından oluşturulan G5 Sahel Gücü operasyonlarını hızlandırmak amacıyla düzenlenen zirveye Burkina Faso Devlet Başkanı Roch Marc Christian Kabore, Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita, Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdulaziz, Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou, Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ve Avrupa Birliği (AB) Uluslararası İlişkileri ve Kalkınma Komiseri Neven Mimica katılacak. 

Terörle mücadele ve Afrika'daki operasyonların masaya yatırılacağı zirvenin ardından Macron, Merkel, Keita ve Muhammed ortak basın toplantısı düzenleyecek. 

G5 Sahel Gücü, temmuz ayında terörle mücadele amacıyla Fransa ve uluslararası güçlerin desteğiyle oluşturulmuş ancak operasyonlar mali nedenlerden başlatılamamıştı.

Göreve devam edebilmesi için gerekli bütçenin yüzde 75'inin sağlanamadığı G5 Sahel Gücü'nün, 5 bine yakın askerle, terör örgütleri ve silahlı gruplara karşı savaşan Fransız gücü ve BM istikrar misyonlarına destek vermesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT