Fransız Bakan Castaner de geri adım attı: Polise 'boğma tekniği' yasak

Fransız Bakan Castaner de geri adım attı: Polise 'boğma tekniği' yasak

ABD'de George Floyd'un polis şiddeti sonucu ölümünü utanç verici olarak niteleyen Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner polislerin bundan sonra boğma tekniğini kullanamayacaklarını söyledi.

Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, ABD'de George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybettiği olayı utanç verici olarak nitelendirdi.  Castener, düzenlediği basın toplantısında polis şiddetine ilişkin açıklamalarda bulundu.

George Floyd'un bir polisin 8 dakika 46 saniye boyunca ensesine diziyle basması sonucu hayatını kaybettiğini hatırlatan Castaner, “Bu, utanç verici” dedi.

“IRKÇILIĞA POLİS TEŞKİLATINDA YER YOK“

Castaner, ırkçılığın polis teşkilatında yeri olmadığını ve bununla mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti. Teşkilatın ırkçı olduğu söylemenin doğru olmadığını ancak bazı polislerin ırkçı davranışlarda bulunduğunu kabul eden Castaner, “Irkçılığa karşı sıfır tolerans istiyorum” diye konuştu.

Castaner, emniyet müdürlüğünden ırkçı davranışlarda bulunan veya ırkçı sözler kullanan polislerin görevden uzaklaştırılmasını istediğini belirtti.

BOYUNA VE ENSEYE BASTIRMAK ARTIK YASAK

Fransız polisinin bir kişiyi gözaltına alırken başvurduğu “boğma tekniğinin” bundan sonra kullanılmayacağını ifade eden Castaner, bu tekniğin polis okullarında artık öğretilmeyeceğini de söyledi. 

Castaner, polisin bir kişiyi yere yatırması gerektiğinde artık onun boynuna ve ensesine bastıramayacağını, bunun yasaklandığını açıkladı. 

“FRANSIZ POLİSİ ABD POLİSİ İLE AYNI DEĞİL“

Fransa'da polisin şiddete başvurmadığını, Fransız polisi ile ABD polisinin aynı olmadığını savunan Castaner, polisin suç işlemesi durumunda cezalandırılacağını söyledi. Castaner, polisin de şiddete uğradığının unutulmaması gerektiğini dile getirdi. 

46 yaşındaki George Floyd, 25 Mayıs pazartesi günü dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis’te polisler tarafından gözaltına alınırken bir polisin uzun süre ensesine diziyle basması sonucu hayatını kaybetmiş, bu olay ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti ve ırkçılık tartışmalarını tekrar alevlendirmişti.

Olayların başladığı Minneapolis'ten ülke geneline yayılan ve yaklaşık 2 haftadır süren protestolarda polis reformu talep ediliyor.

+49 – PARİS

HABERE YORUM KAT