Fransa’daki katliama sert tepki: “Vahşet aşırı sağın işine yarıyor”

Fransa’daki katliama sert tepki: “Vahşet aşırı sağın işine yarıyor”

Fransa’nın Nice kentindeki cinayetler Avrupa çapında tepkiye neden oldu. Almanya merkezli Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu bu vahşete göz yumulamayacağını bildirdi.

Fransa’da yaşanan, fakat etkileri tüm Avrupa’da hissedilen son cinayetlerin, Müslüman göçmenlerle çoğunluk toplumu arasında yeni gerilimlere neden olduğu, özellikle de her topluluktaki gerici çevreleri güçlendirdiği belirtildi. Bu tür şiddet olaylarıyla mutlaka mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı. 

Köln merkezli Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) son gelişmeleri değerlendiren bir basınr bildirisi yayımlayarak, art arda gelişen ve din adına işlenen cinayetlerin sineye çekilmesinin büyük bir hata olduğunu, gelişmelerin aşırı sağın işine yaradığını hatırlattı. DİDF Yönetim Kurulu imzalı bildiride şu saptama ve uyarılar yer aldı: 

“Fransa’nın başkentinde 16 Ekim günü Samuel Paty adlı öğretmenin radikal İslamcı bir terörist tarafından katledilmesinin üzerinden bir hafta geçmeden benzer bir cinayet haberi Nice kentinden geldi. Yerel güvenlik birimleri ve belediye yetkilileri tarafından yapılan açıklamalara göre ikisi kadın olmak üzere üç kişi radikal İslamcı bir terörist tarafından katledildi.

DİDF olarak gerekçesi ne olursa olsun işlenen bu vahşeti şiddetle kınıyoruz.

2001’de İkiz Kulelere yapılan terör saldırısından bu yana pek çok Avrupa ülkesinde İslam adına işlenen benzer terör saldırıları en fazla aşırı sağcı faşist partilerin işine yaradı. Kıta genelinde var olan sosyal sorunları demagojik tarzda kullanan faşist parti ve akımlar, her terör saldırısından sonra İslam düşmanlığını körükleyerek güç kazandılar.

Müslümanların değerleriyle alay eden provokasyon içerikli karikatür ve yayınlara tepki adına işlendiği ifade edilen bu faşist katliamların hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Hükümetlerin bu katliamları ve katilleri gerekçe göstererek, terörle mücadele adına demokratik hakları kısıtlaması ırkçılığa ve gericiliğe karşı mücadeleyi güçlendirmesi mümkün değildir. Aksine bu yönde alınan kararlar ve tartışmalar, Müslüman inancından göçmenlerin günah keçisi haline getirilmesi, potansiyel tehlike ilan edilmesi, bir yanda ırkçı-faşistlerin, diğer yanda dinci-faşistlerin gelişmesinin zeminini güçlendirmektedir. 

Farklı inançlardan halklar, emekçiler arasında düşmanlıkları körükleyen provokasyon ve terör saldırılarının bir an önce son bulması için her devletin, her hükümetin ve her kurumun zaman geçirmeden harekete geçmesi gerekiyor. Provokasyonlar ve vahşi terör saldırıları derhal durmalıdır. Batı Avrupa ülkeleri ’düşünce özgürlüğü’ adına yapılan provokasyonları, İslam ülkeleri barbar terör saldırıları öncelikle mahkûm etmelidir. 

Değişik Arap ülkeleri liderlerinin yanı sıra Erdoğan ve Macron gibi devlet başkanlarının da bu olayları iç politika malzemesi haline getirmesi, karşılıklı kışkırtmaları, halklar arasında önyargıların derinleşmesine, ırkçı-faşist güçlerin toparlanmasına ve her renkten katliamın üzerinin kapatılmasına hizmet etmektedir.

Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu olarak, Fransa’da gerçekleşen bu vahşi katliamı şiddetle kınıyoruz. Hükümetler tarafından körüklenen düşmanlığa karşı, herkesi sağduyulu olmaya, halklar arasında dostluğu ve dayanışmayı güçlendirmeye çağırıyoruz.”

+49-KÖLN

FOTO: DPA

HABERE YORUM KAT