Fransa’da tesettür mayosunu serbest bırakan Grenoble kentine mali destek kesildi

Fransa’da tesettür mayosunu serbest bırakan Grenoble kentine mali destek kesildi

Fransa’nın güneydoğusundaki Grenoble kenti kadınların tesettür mayosuyla (burkini) kamuya açık havuzlara girmesini kabul etti.

Kamuya ait yüzme havuzlarına yönelik düzenlemelerde değişikliğe giden Grenoble kenti Belediye meclisi, onayladığı yeni düzenlemeyle 1 Haziran’dan itibaren kentteki yüzme havuzlarında tesettür mayosunu da kapsayan kıyafet serbestliğine izin verdi.

Değişiklik, 27 "hayır" oyuna karşı 29 "evet" oyuyla kabul edildi. İki meclis üyesi ise çekimser oy kullandı.

Oylama öncesi 2 buçuk saat süren toplantıda konuşan Yeşiller Partisinden Belediye Başkanı Eric Piolle, havuzlarda kıyafet kısıtlamalarına karşı olduğunu ifade etti. Piolle, alınacak kararın bir "laiklik, sağlık ve kadın mücadelesi" olduğunu belirtirken, "Hiçbir şey kamuya açık alanda dini kıyafetler giyilmesini yasaklamıyor buna havuz da dahil" dedi. 

"Karar mahkemeye taşınacak"
Öte yandan Grenoble’un içinde bulunduğu Auvergne-Rhone-Alpes bölgesinin Başkanı Laurent Wauquiez, belediye meclisinin tesettür mayosunu da kapsayan kıyafet serbestisi kararı sonrası belediyeye sağlanan parasal desteği keseceklerini açıkladı. Wauquiez Piolle'ü "Cumhuriyet'in değerleri ve laiklikle arasındaki bağları koparmakla" itham etti.

Isere kaymakamlığı ise pazar günü yaptığı açıklamada belediyenin bu tür bir karar alması durumunda Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in direktifleri doğrultusunda mahkemeye giderek kararın iptalini isteyeceklerini belirtmişti. 

Geçen yaz Grenoble şehrinde uygulanan burkini yasağını protesto etmek için havuza tüm vücutlarını örten mayo ile girmek isteyen 5 kadın aktiviste ceza kesilmiş ve 2 ay havuza girişleri yasaklanmıştı. 

Fransa’da Rennes kenti de 2018’de tesettür mayosuyla havuzlarda yüzülmesinin önünü açan düzenlemeye gitmişti.

Ülkenin geri kalan kentlerinde tesettür mayosuyla kamuya ait yüzme havuzlarına girilmeye müsaade edilmiyor.

HABERE YORUM KAT