Fransa'da sol ittifak görüşmeleri devam ediyor!

Fransa'da sol ittifak görüşmeleri devam ediyor!

Fransa'da haziran ayında olacak yerel seçimler için dört büyük sol parti ittifak görüşmeleri yürütüyor.

Fransa solu 2022'deki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi haziran ayında yapılacak yerel seçimler için ittifak görüşmeleri yürütüyor. Ülkenin en büyük sol partileri Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), Avrupa Ekolojisi - Yeşiller (EELV), Fransız Komünist Partisi (PCF), Sosyalist Parti (PS) ve birçok oluşum ülkenin kuzeyindeki Hauts-de-France bölgesinde ortak adayı destekleyecek. Desteklenen aday Karima Delli, "Sağ ve aşırı sağın seçimleri kazandığı bir ölümcül senaryoyu istemiyoruz ve bu nedenle harekete geçiyoruz" diyor.

Sosyalist dergi Jacobin'in "Kuzey Fransa'da bölünmüş bir sol nihayet bir araya geliyor" başlıklı haberinde, "Fransa solundaki hiç kimse devlet başkanlığı seçimlerindeki son iki adayın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN) lideri Marine Le Pen olmasını istemiyor.

Ancak sol partiler derin bir şekilde bölünmüş durumdayken kuzeyden gelen haberler farklılıkların bir kenara bırakılabildiğini gösterdi. Yeşiler'den Karima Delli, Hauts-de-France bölgesinde solun ortak adayı oldu. Delli, 2016 yılında Hautes-de-France bölgesindeki Nantes yakınlarındaki tartışmalı bir havaalanı projesine karşı eylemleriyle hatırlanıyor" denilerek söz konusu aday duyuruldu.


Dergiye konuşan Delli, bölgede 2015 seçimlerinde solun tek kazanımının Sosyalist Parti'nin (PS) ikinci tura kalması olduğunu hatırlatıyor ve ittifaklar gerçekleşmediği için kayda değer başka bir seçim başarısı olmadığını ifade ediyor. "Çok basitçe, 2015'in kendini tekrar etmesini istemiyoruz. Sol partiler, 13 Haziran'daki ilk turda birleşik bir cephe sunmazlarsa 20 Haziran'daki ikinci tura kalması zor gözüküyor" diyen Delli, ittifakı şöyle yorumluyor: "Avrupa Parlamentosundaki işim bana çok yardımcı oluyor çünkü her gün muhalefetle çoğunluk oluşturmaya çalışıyorum, anlaşmalar yapıyorum.

Değerler konusunda katı kalıyorum, ancak ortaklarıma her seferinde saygı duyuyorum. Bizi birleştiren şey programımız, iklim sorunu ve iş sorunu. Sol eğilimli seçmenleri bir araya getirmeliyiz."

Hauts-de-France'teki ittifak görüşmelerine katılan Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) yerel sözcüsü Ugo Bernalicis ise "LFI olarak bölgede Komünistler ve Yeşiller'le anlaşma hedefimize uyduk. Ancak aramızda çelişki olmadığı anlamına gelmez. Aksine bu çelişkiler cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaştığında kendini daha belirgin gösterecek" ifadelerine yer verdi.

BENZER İTTİFAKLARIN FRANSA'NİN 12 DİĞER BÖLGESİNDE GÖRÜLECEĞİ BELLİ DEĞİL

Haberde, LFI lideri Jean-Luc Mélenchon ve Fransız Komünist Partisi (PCF) Genel Sekreteri Fabien Roussel'in daha önce kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda, 2022 cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olmaya hazır olduklarını beyan ettikleri de hatırlatıldı.

Ülkedeki dört büyük sol parti arasında öne çıkan görüş ayrılıklarının ise Avrupa Birliği'ne (AB) ve nükleer projelere yaklaşımlardan doğduğu da ifade edilen haberde, "Yerel ittifaklar cumhurbaşkanlığı seçimlerine örnek olabilir. Benzer ittifakların Fransa'nın diğer 12 bölgesinde ortaya çıkıp çıkmayacağı belirsizliğini koruyor" denilerek konuya ilişkin aday Delli'nin görüşlerine yer verildi. Delli, söz konusu ittifak için "Bunu diğer bölgelere bir örnek oluşturmak için yapmadık. Hauts-de-France'ın Fransa'nın geri kalanı için siyasi bir laboratuvar olup olamayacağını bilemeyiz. Biz sadece tek bir şey istiyoruz, insanların hayatlarını daha iyiye dönüştürmek" yorumunda bulundu.

Fransa'da 2021 Haziran'ın da yerel, 2022'de ise cumhurbaşkanlığı seçimi olacak. Söz konusu yerel seçimler, cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi partilerin aldığı desteği göstermesi açısından kritik önemde bulunuyor.
 

HABERE YORUM KAT