Fransa’da Macron yine protesto edildi: 26 bin kişi sokağa çıktı

Fransa’da Macron yine protesto edildi: 26 bin kişi sokağa çıktı

Fransa’da güvenlik yasa tasarısı ve Müslümanları hedef alan “ayrılıkçı” yasa tasarısı ile ülkede artan İslamofobi protesto edildi. 142 kişi gözaltına alındı

Ülkede son dönemde basın özgürlüğünü ihlal edebileceği ve polis şiddetini artırabileceği gerekçesiyle eleştirilen güvenlik yasa tasarısının özellikle 24. maddesi tartışılırken polisin gazeteciler ve eylemcilere yönelik şiddeti protesto ediliyor. 

Paris’teki Chatelet Meydanı’nda toplanan eylemciler, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetimi karşıtı sloganlar attı ve pankartlar taşıdı. Protestocular, güvenlik yasa tasarısının geri çekilmesini talep etti.

BİR KİŞİ YARALANDI

İslamofobi karşıtı göstericilerin de katıldığı eylemde, Macron yönetiminin İslam karşıtı tutumu ve Müslümanları hedef alan “ayrılıkçı” yasa tasarısı da protesto edildi. 

Republique Meydanı’na yürüyen eylemcilerle polis arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Göstericiler, bir motosikleti ateşe verdi. Polis, meydanda göstericilere basınçlı suyla müdahale etti. Eylemde polisin müdahalesi sonucu bir kişi yüzünden yaralandı.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Twitter hesabından, başkentteki gösteride 142 kişinin gözaltına alındığını belirtti.

İçişleri Bakanlığının verilerine göre, 5 bini Paris’te olmak üzere ülke çapındaki eylemlere 26 bin 417 kişi katıldı. Geçen haftaki gösterilerde 57 bin civarında insan yer almıştı. Paris’teki gösteride yoğun güvenlik önlemleri alındı. Fransa genelinde güvenlik yasa tasarısına ve artan İslamofobiye karşı 85 eylem düzenlendi. 

Lyon kentinde güvenlik yasa tasarısına karşı düzenlenen gösteride polis, çeşitli maddeler atan eylemcilere karşı biber gazı kullandı. Basın kuruluşları, insan hakları örgütleri ve sendikalardan oluşan “Genel Güvenlik Yasasına Hayır” Kolektifi, göstericilerin protestolarda hayatları tehlikede olduğu gerekçesiyle Paris’te eylem yapmama çağrısında bulunmuştu. Kolektif, Paris’in dışındaki şehirlerde yeniden gösterilerin düzenlenmesini istemişti. 

Başkentte gösteri, farklı kuruluşların çağrısıyla yapıldı. Güvenlik yasa tasarısına karşı geçen haftalarda geniş çaplı gösteriler düzenlenmiş ve şiddet olayları yaşanmıştı.

“İKTİDARIN MEŞRUİYETİ KALMADI“

AA muhabirine konuşan eylemcilerden Isabelle Audevard, güvenlik yasa tasarısı ve polis şiddetini protesto ettiğini söyledi. 

“Fransa’da on yıllardır uygulanan neoliberal siyaset, sosyal devleti yok ediyor. Fransa sosyal devlet ve neo-liberal siyaset bize uygun değil” diyen Audevard, güvenlik yasa tasarısının Fransızların haklarını aramasını engellediğini belirtti. Audevard, “Güçle halka baskı uygulanıyor. İktidarın meşruiyeti kalmadı” ifadesini kullandı.  

Fransız siyasetçilerin ülkede ihtilal olmasından endişe duyduğunu dile getiren Audevard, “Giderek sertleşen baskı ortaya koyuyorlar. Sarı yeleklilerin gösterilerinde eylemcilere şiddet uygulanıyordu” dedi.

TARTIŞMALI YASA TASARISI

Ulusal Mecliste kabul edilen ve Senato’ya sunulan tasarı, güvenlik güçlerinin görüntülerini yayımlayanlara 1 yıl hapis ve 45 bin avroya kadar para cezası öngörüyor. Gösterilerde “drone“ kameralarının yanı sıra güvenlik güçlerinin görev sırasında kameralarının insanları izlemek için kullanılabileceği de belirtiliyor.

Tepkiler üzerine tasarının 24’üncü maddesinin yeniden yazılmasına karar verilmişti. 

Fransa’da sarı yeleklilerin gösterilerinde ve emeklilik reformuna karşı yapılan eylemlerde, polisin protestoculara karşı kullandığı şiddetin görüntülenerek sosyal medyada paylaşılmasının ardından polisler hakkında soruşturma açılmıştı.

 “AYRILIKÇI“ YASA TASARISI 

“İslamcı ayrılıkçı” olarak bilinen ve adı “Cumhuriyet değerlerini güçlendiren” olarak değiştirilen yasa tasarısıyla, camilerin finansmanının daha sıkı şekilde denetlenmesi, Müslüman derneklerin kontrolünün artırılması, din görevlilerinin yurtdışından gelmesinin engellenmesi hedefleniyor.

Bakanlar Kurulunda bu hafta onaylanan tasarı, Ulusal Mecliste görüşülecek. 

+49 – PARİS

 

HABERE YORUM KAT