Fransa’da ırkçı polis şiddeti kameralara yansıdı: “Pis zenci, seni parçalayacağız!”

Fransa’da ırkçı polis şiddeti kameralara yansıdı: “Pis zenci, seni parçalayacağız!”

Polis şiddetine maruz kalan müzik yapımcısı Michel: “Beni döven polisler, sürekli olarak bana ‘pis zenci’ şeklinde hakaret etti ve ‘Seni parçalayacağız’ diye tehdit etti.”

Fransa’nın başkenti Paris’te şimdi de 3 polisin Afrika kökenli gence uyguladığı “ırkçı” darp ve şiddet görüntüleri ortaya çıktı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülere göre, cumartesi akşamı evinden maskesiz çıkarak Paris’in 17. bölgesindeki “Black Gold“ isimli stüdyosuna giden müzik yapımcısı Michel isimli genç, kapısının önünde bekleyen polis aracını fark ediyor.

Maske takmama cezası almamak için hızla ofisinin bulunduğu binaya giren Michel’in arkasından araçtaki polisler de içeri giriyor. 

Stüdyonun güvenlik kamerasınca kaydedilen görüntülerde 3 polisin cop ve yumruklarla 20 dakika boyunca Michel’i darp etmesi yer alıyor.

ŞİDDET MAĞDURU GENÇ YAŞADIKLARINI ANLATTI

Gazeteci David Perrotin’e konuşan Michel, kendisini dışarı çağıran 2’si üniformalı 3 polise direnince binaya girdiklerini ve uzun süre darp edildiğini söyledi.

Michel, “Beni döven polisler sürekli olarak bana ‘pis zenci’ şeklinde hakaret etti ve ‘Seni parçalayacağız’ diye tehdit etti” dedi.

Güvenlik kamerası görüntülerinden haberdar olmayan polislerin, kendisini “mukavemet göstermek ve silahlarını almaya davranmakla” suçladıklarını belirten Michel,  görüntüler olmasaydı şu anda hapiste olacağını dile getirdi.

Stüdyoda bulunan sanatçılar da Michel’in koridordaki “imdat” çığlıklarıyla kapıya geldiklerini ve müdahaleleriyle polislerin onu bıraktığını ancak binadan ayrılmadıklarını anlattı. Takviye ekiplerin gelmesiyle polisin kapıyı kırarak göz yaşartıcı gaz kullandığını ve silah çektiğini kaydeden sanatçılar, ellerini kaldırdıkları halde yere yatırılarak darp edildiklerini söylediler.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Bu arada, görüntülerden polisin yoldan geçenlerin olayı kaydettiklerini görünce Michel ve sanatçıları darp etmeyi bıraktıkları anlaşılıyor.

Görüntülerin savcılığa ulaşmasının ardından Michel’e yönelik suçlamalar düşürüldü. Polisler hakkında ise soruşturma başlatıldı.

SIĞINMACILARA VE GAZETECİLERE DE ŞİDDET 

Paris’te önceki gece polis, Republique Meydanı’nda çadır kuran çoğunluğu Afgan 500’e yakın sığınmacıyı alandan yaka paça dışarı atmış, biber gazıyla müdahalede bulunmuş, o sırada görüntü alan basın mensuplarını da darp etmişti.

İçişleri Bakanlığı, alandaki gazetecilere de şiddet uygulayan polis ve jandarmanın görüntülerinin gündem olması üzerine soruşturma açıldığını duyurmuştu.

Birçok gazeteci, aktivist ve siyasetçi de sığınmacılara desteklerini ifade ederek, polis şiddetini kınamıştı.

+49 – PARİS

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT