Fransa'da 15 yaş altı kişiyle cinsel ilişki tecavüz sayılacak

Fransa'da 15 yaş altı kişiyle cinsel ilişki tecavüz sayılacak

Fransa'da meclis, her iki tarafın rızası dahilinde de olsa 15 yaş altındaki bireylerle yapılan her türlü cinsel ilişki ya da eylemi tecavüz olarak kabul eden yasaya nihai onayını verdi.

Ülkede 15 yaşından küçük biriyle cinsel birliktelik yaşayan bir yetişkin tecavüz suçlamasıyla yargılanacak ve 20 yıl hapis cezası alabilecek.

Fransa'da cinsel taciz ve ensest ilişki vakalarının gündeme gelmesinin ardından ikinci #MeToo hareketi olarak tanımlanan yasayla cinsel ilişki yaşı, diğer Batılı ülkelerle aynı seviyeye getirilmiş oldu. Söz konusu yasa yaklaşık bir ay önce meclisten geçmiş ve nihai onayı bekliyordu.

Euronews Türkçe'nin haberine göre, yasa kapsamında bazı istisnalar bulunuyor. Örneğin 15 yaşın altında biriyle cinsel ilişki yaşayan kişinin partneriyle arasındaki yaş farkı düşükse, bu eylem tecavüz kabul edilmeyecek. Bunun yanında yetişkinlerin, 18 yaş altında bir akrabasıyla girdiği her türlü cinsel ilişki iki tarafın rızası dahilinde de olsa tecavüz kabul edilecek. Her iki partner 18 yaşın altındaysa ve aradaki yaş farkı 5'ten düşükse, bu ilişki de yine tecavüz kapsamına alınmayacak.

Fransa'da mevcut yasalar kapsamında 18 yaş altındaki bireylerle yapılan cinsel eylemlerin tecavüz ya da cinsel taciz sayılabilmesi için savcılar iki partner arasında tehdit, hile ya da zorlama olduğunu kanıtlayacak delillere ihtiyaç duyuyordu.

Söz konusu yasayla Fransa Adalet Bakanı Eric Dupond Moretti'nin "ergen ve çocukların da artık yasalar kapsamında" olduğu mesajını verdiği söyleniyor.

''İNTERNETİ DE KAPSIYOR''

Fransa meclisi cinsel şiddet yasası kapsamında geçerli ilişki yaşını Senato tarafından ilk önce 13 olarak belirlemişti. Ancak bu yaş Avrupa'daki diğer devletlere göre çok düşük olduğu için Emmanuel Macron yönetimi tarafından daha sonra 15'e çekildi.

Öte yandan kanun kapsamındaki en önemli noktalardan biri, günümüzde sıklıkla kullanılan internet ve bu yolla yapılan cinsel aktiviteleri de kapsaması oldu.

''10 SENEYE KADAR HAPİS CEZASI''

Yasaya göre, 15 yaşın altında biriyle cinsel içerikli sohbet ya da görüntülü konuşma yapmak pedofili suçu kapsamına alınacak ve bu eylem, 10 sene hapis ya da 150 bin euro para cezasına çarptırılabilecek.

HABERE YORUM KAT