Fransa, Katalonya'nın bağımsızlığını tanımayacak

Fransa, Katalonya'nın bağımsızlığını tanımayacak

Fransa'nın Katalonya'nın bağımsızlığını tanımayacağı açıklanırken, Katalonya Başbakanı Puigdemont,da  bağımsızlık ilanını askıya aldıklarını açıkladı. 

BARSELONA - Fransa Dışişleri yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre, Katalonya'nın bağımsızlık ilan etmesi haline, Fransa bunu tanımayacak.

Öte yandan İspanya'nın doğusundaki Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont, bağımsızlık ilanını askıya aldıklarını açıkladı. 

Katalonya yerel parlamentosu, Anayasa Mahkemesi tarafından yasa dışı ilan edilmesine rağmen 1 Ekim'de yapılan bağımsızlık referandumu sonrası ilk kez toplandı. 

Katalan lider Puigdemont, bir saat gecikmeli yaptığı konuşmasında, "1 Ekim'deki referandum sonucuna göre Katalonya bağımsızlık hakkı kazandı." dedi. Beklentilerin aksine bağımsızlık ilanı yapmayan Puigdemont, "Katalonya'nın cumhuriyet yönetiminde bir devlet olması için halkın bana verdiği yetkiyi üstleniyorum. Ama İspanyol hükümeti ile diyalog kapısını açmak için bağımsızlık ilanını askıya alıyorum. İspanyol hükümetinden arabuluculuğu kabul etmesini istiyorum." diye konuştu.

İspanya resmi haber ajansı EFE, Katalonya Başkanı Puigdemont'un konuşmasının merkezi hükümet tarafından "yasa dışı ve hileli bir referandumu geçerliymiş gibi gösterme çabası" olarak görüldüğünü yazdı. İspanyol hükümeti kaynaklarına dayandırılarak verilen haberde, Puigdemont'un açıklamalarına karşı merkezi hükümetin yeni önlemler alacağı da iddia edildi.

 

HABERE YORUM KAT