Fransa: 'Cami ve bağışçılara ait banka hesapları sebep gösterilmeden kapatılıyor'

Fransa: 'Cami ve bağışçılara ait banka hesapları sebep gösterilmeden kapatılıyor'

Fransa'nın Rhone bölgesindeki çok sayıda cami ve bağışçının banka hesaplarının kapatıldığı açıklandı.

Rhone Camiler Konseyi Başkanı Kamel Kabtane, yayınladığı basın açıklamasında camilerin inşasında finansal rol alan kişiler de dahil olmak üzere banka hesaplarının "sebep gösterilmeden" kapatıldığını duyurdu. 

"Fransa'daki Müslüman toplumunun bazı kurumları ve üyeleri birkaç yıldır bir bankacılık apartheid'ının kurbanı oldu" diyen Kabtane, inşası devam eden bir düzine cami ve ek binanın banka hesaplarının kapatılması kararını kınadı. 

Birçok kişinin banka hesabının cami inşaatlarına finansal destek sağladığı için kapatıldığını da vurgulayan Rhone Camiler Konseyi Başkanı, bu kararların "gerekçe göstermeden" alındığının gözlemlendiğini ifade etti. 

Lyon'un ilçesi Villeurbanne'ın Othmane Camisinin rektörü Azzedine Gaci, konuyu Twitter hesabından gündeme taşıyan diğer bir isim oldu. 

"Yabancı ülkelerin Fransa'daki cami inşaatlarını finanse etmesi istenmiyor, yardımda bulunanlar ise korkutuluyor" diyen din adamı, Villeurbanne sakinlerinin hem Fransız Müslümanların toplumdan "dışlandığını düşündüğünü" hem de onları "bölücülükle suçladığını" ve bu durumdan "hiçbir şey anlamadığını" mesajında paylaşıyor. 

Rhone bölgesinde 20'ye yakın cami
Lyon bölgesinde basılan Progres gazetesinin sorularını yanıtlayan Kamel Kabtane ise Fransa genelinde bankalarda hesabı kapatılan cami sayısının 500-600 civarında olduğunu belirtti. Duruma anlam veremediğini ve iyi ile kötünün birbirine karıştırıldığını ifade eden din adamı Kabtane, "Rhone bölgesinde ortalama 20 cami ve 30 kişinin hesabı kapatıldı" dedi. "Bir camiye bağış yapıldığında şüpheli, İslamcı veya terörist haline geliyorsunuz" diyerek yapılan hataya dikkat çekiyor ve bir caminin diğer kiliseler ya da sinagoglar gibi ayakta kalabilmesi için bağışlardan başka yol olmadığının altını çiziyor.

Fotoğraf: Chris Karidis - Unsplash

HABERE YORUM KAT