Frankfurt, Sümeyra Çakır'ı unutmadı

Frankfurt, Sümeyra Çakır'ı unutmadı

Ünlü sanatçı Sümeyra Çakır'ın anısına hayatının son 10 senesini geçirdiği Frankfurt'ta bir konser düzenlendi.

Türk halk müziği geleneğinin önemli yorumcularından biri olarak bilinen Sümeyra Çakır, Frankfurt'ta unutulmaz bir konserle anıldı. Yaşamının son 10 yılını bu şehirde geçiren sanatçının anısını yaşatmak amacıyla Hessen Radyo ve Televizyon Kurumu'nun (HR) konser salonunda gerçekleşen etkinlikte, büyük sanatçının türkülerini ve düzenlemelerini içeren "Sümeyra Senfonisi"nin prömiyeri yapıldı.

Sümeyra Çakır kimdir?

Sümeyra Çakır, Türk halk müziği alanında unutulmaz bir sanatçıydı. 25 Mayıs 1946'da Edirne'de doğan Sümeyra Çakır, hayatının büyük bir bölümünü sürgünde geçirdi. Usta sanatçı, 5 yıl sürgün hayatından sonra, öğrenciliği sırasında İstanbul Belediye Konservatuarı'nda klasik batı müziği eğitimine başladı ve bu süreçte Ruhi Su ile tanıştı. Bu tanışma, müziğe olan tutkusunu daha da alevlendirdi.

Mimarlık öğrenimini bırakarak Ruhi Su'nun öğrencisi olarak müziğe adım atan Sümeyra Çakır, birlikte Dostlar Korosu'nu kurdu ve birçok önemli albüm ve konser projelerinde işbirliği yaptı. Özellikle "El Kapıları" ve "Sabahın Sahibi Var" gibi albümlerle tanındı. Sahnede Türkiye dışında da yeteneklerini sergileyen sanatçı, Fransa, İngiltere, İsviçre, Batı ve Doğu Almanya, Küba, Yunanistan ve Bulgaristan gibi ülkelerde konserler verdi.

Ancak 12 Eylül darbesi sonrasında Türkiye'de arandığını öğrenince Berlin'de bulunduğu sırada Almanya'da kalmayı tercih etti ve 1980'lerin başlarında Frankfurt'ta yaşamaya başladı. Sümeyra Çakır, dünya genelinde pek çok konser ve festivalde sahne aldı, barış, özgürlük ve sıla türkülerini içeren albümler kaydetti ve büyük resitaller düzenledi.

Sümeyra Çakır memleketini bir daha göremeden, hastalığa yenik düşerek 5 Şubat 1990'da Frankfurt'ta hayatını kaybetti. Sümeyra Çakır, fakülteden arkadaşı Hasan Çakır ile evliydi ve Yontu ile İsmail Ruhi adında iki çocuğu bulunmaktaydı.

HABERE YORUM KAT