Felç vakalarının gençlerde daha sık görülmesinin nedenlerini açıkladılar

Felç vakalarının gençlerde daha sık görülmesinin nedenlerini açıkladılar

Yapılan bir araştırma, yaşlılara kıyasla gençlerde inme-felç konusunda farklı risk faktörlerinin baskın olduğunu ortaya koyuyor.

Son yıllarda 55 yaş ve üzeri kişilerde felç vakalarında azalma gözleniyor. Ancak bu eğilimin aksine, hastalık genç insanlarda istikrarlı bir şekilde artıyor.

Şimdiye kadar, yaşlı insanlarda olduğu gibi gençlerde de yüksek tansiyon, diyabet, şiddetli obezite veya koroner kalp hastalığı gibi risk faktörlerinin rol oynadığı varsayılıyordu. Ancak bir süredir yapılan çalışmalar, bu faktörlere sahip olmayan genç yetişkinlerde de inmelerde artış olduğunu gösteriyor.

ABD'li bilim insanları bu durumun altında yatan nedenin ne olduğunu araştırdı ve şaşırtıcı sonuçlar elde etti.

GELENEKSEL OLMAYAN FAKTÖRLER YÜZDE 35'E KADAR DAHA BASKIN

Çalışmalarının bir parçası olarak, inme geçirmiş 2 bin 618 kişi ve inme geçirmemiş 7 bin 827 kişi dahil olmak üzere 10 binden fazla denekten elde edilen veriler analiz edildi. Bu iki grubun karşılaştırılması, inme ile en sık ilişkili olan risk faktörlerini göstermeyi amaçlıyordu.

Analiz, aşağıdakiler gibi geleneksel olmayan risk faktörlerini gösterdi:

- Migren,
- Kan pıhtılaşma bozuklukları,
- Böbrek yetmezliği,
- Otoimmün hastalıklar,
- Kanserler

Bu risk faktörlerinin özellikle 35 yaşın altındaki kişilerde daha yaygın olduğu belirlendi.

18 ila 34 yaşındakiler arasında, geleneksel risk faktörlerine (erkeklerde yüzde 25,3 ve kadınlarda yüzde 33,3) kıyasla inme, daha çok geleneksel olmayan risk faktörleriyle (erkeklerde yüzde 31,4 ve kadınlarda yüzde 42,7) ilişkilendirildi.

Nöroloji Profesörü Michelle Leppert konuya dair değerlendirmesinde, "Hastalar inme sırasında ne kadar gençse, inmenin geleneksel olmayan bir risk faktörüne bağlı olma olasılığı da o kadar yüksektir" ifadelerini kullandı.

MİGRENİN ÖNEMİ SÜRPRİZ OLDU

Araştırmaya göre, migren gençlerde en önemli geleneksel olmayan inme risk faktörü. Bu durum, 18 ila 34 yaş arasındaki erkeklerde inmelerin yüzde 20,1'ine, kadınlarda ise yüzde 34,5'ine neden oldu.

Bu yüksek oran araştırmacıları da şaşırttı. Leppert, "Migren ve inme arasında bir bağlantı olduğunu gösteren çok sayıda çalışma yapıldı. Ancak biz ilk kez migrenin ne kadar güçlü bir risk faktörü olduğunu gösterdik" diye konuştu.

Araştırmacıların da belirttiği gibi, migrenin felci nasıl tetikleyebileceğine dair halihazırda bazı varsayımlar şöyle:

- Pıhtılaşma eğiliminin artması yoluyla,
- Kan akışını azaltarak,
- Kan damarı duvarındaki değişiklikler yoluyla,
- Küçük kan pıhtıları yoluyla,
- Non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) ve triptanlar ile ilaç tedavisinin bir sonucu olarak...

Ancak, bu faktörlerin her birinin artmış riske ne kadar katkıda bulunduğu ve artmış inme riskinin migren tedavisi ile azaltılıp azaltılamayacağı bilinmemektedir.

ARTI49

HABERE YORUM KAT