Faturayı kamu çalışanlarına kestiler: İngiltere’de hükümet maaş zammını dondurdu

Faturayı kamu çalışanlarına kestiler: İngiltere’de hükümet maaş zammını dondurdu

Birleşik Krallık hükümeti ekonomik göstergeleri düzeltmeye çalışıyor. Ekonominin her geçen gün daha da olumsuz etkilendiği Birleşik Krallık’ta, Covid-19 salgınının ekonomideki etkilerinin asıl 2021 yılında görüleceği konuşuluyor.

Salgının ilk ayından itibaren, devletin verdiği hibelerin 400 milyar poundu bulduğu Birleşik Krallık’ta, Hazine daha fazla kaynak  yaratmaya çalışıyor. Çareyi kamu çalışanlarının maaşlarına zam yapmamakta bulan hükümet, gelen eleştiriler karşısında bakanların da maaşlarına zam yapılmayacağını açıkladı 

PERAKENDE DEVİNE KAYYUM ATANDI

Birleşik Krallık hükümeti  ne yapıp edip ekonomik göstergeleri düzeltmeye çalışıyor. Ekonomi ibresinin her geçen gün daha da eksi yöne gittiği Birleşik Krallık’ta, pandeminin ekonomideki etkilerinin asıl 2021 yılında görüleceği konuşuluyor. Piyasaya sürülen sıcak paranın batışın eşiğinde olan küçük işletmelere bir nebze ilaç etkisi gösterdiği bilinse de, arka arkaya “iflas” duyuran, “kayyum” atandığını açıklayan firmaların haberleri gündeme geliyor. Moda sektöründe dünya çapında ünlü onlarca markanın sahibi Arcadia Group da bunlardan biri. Topshop, Topman, Burton, Dorothy Perkins, Wallis gibi perakende mağazalar zincirinin sahibi olan grup, kayyum atanarak 13 bin çalışanı ve faaliyet gösterdiği 400’den fazla mağazayı korumaya çalışacağını duyurdu.

AÇIKLAMA HAZİNENİN BAŞI RİSHİ SUNAK’TAN GELDİ

Her gün gündemin birinci maddesinde ekonomideki duruma dair haberlerin yer aldığı Birleşik Krallık medyasında, yine tüm gözler Hazine’nin başındaki isim Rishi Sunak’a çevrildi. İtibarıyla ilgili olumsuz puanları düzeltmeye çalışan Rishi Sunak, çareyi yine “yeni tavizler” vermekte buldu. 2021 yılında 2,6 milyon kişinin “işsiz” kalacağını söyleyen Sunak, kamu çalışanlarının maaşlarına zam yapılmayacağını duyurdu.

Sosyal medya hesabı üzerinden soruları yanıtlayan Sunak, sayısal verilerle konunun özetini kamuoyuna açıklarken hükümet olarak önceliklerinin herkesin sağlığını korumak ve gelir sürekliliğini sağlamak olduğunun da altını çizdi.

2019 ve 2020 yıllarında kamu sektörü ile özel sektör arasındaki maaş farkının gittikçe açıldığını söyleyen Sunak, kamu sektöründe çalışan ve özellikle pandemi boyunca “firstline” denen en ön sıradaki çalışanların bu uygulamanın dışında tutulacaklarını söyledi.

Halkın kabinedeki bakanların da maaşlarının bu kapsam içine girip girmeyeceğini sorması üzerine, Sunak, kendisi de dahil olmak üzere, bakanların maaşlarının da bu kapsamda yer alacağını açıkladı.

MUHALEFET PARTİSİ YETERLİ BULMADI

Muhalefet partisi “Labour”un, Hazine’den sorumlu milletvekili ise, yapılan bu düzenlemeyi yeterli bulmadıklarını, ülkenin asıl ihtiyacının yepyeni iş alanları açmak olduğunu, hükümetten bu yönde adımlar beklediklerinin altını çizerek kabineye baskı uygulamaya devam etti.

İktidar partisi “Conservative”lerin yeni iş alanları açmak için 2020 ağustos ayında başlattıkları kampanyanın da yeterli olmadığının apaçık ortada olduğu Birleşik Krallık'ta, Noel sonrası ekonomik daralmanın derinleşmesi ve Covid -19 üçüncü dalganın ortaya çıkması bekleniyor.

GÖZDE SAPANLI / BİRMİNGHAM

HABERE YORUM KAT