FARC ve PKK üzerine

FARC ve PKK üzerine

Kolombiya'nın FARC ile anlaşması referandumda kabul edilseydi kimi çevreler Türkiye’de de devletin masaya oturup “PKK ile barışı” elde etmesinin nimetleri üzerine bir kampanya başlatacaklardı.

PROF. DR. HURŞİT GÜNEŞ - Kolombiya Hükümetinin FARC terör örgütü ile anlaşması halkoyu ile reddedildi. Tıpkı İngiltere’de AB’den çıkışın (BREXIT) beklenmeyen ancak kıl payı ile kabul edilmesi gibi, bu anlaşmanın halk tarafından reddedilmesi sürpriz oldu. Çünkü kamuoyu yoklamaları farkla kabul edileceğini gösteriyordu. Bu anlaşma kabul edilseydi kimi çevreler bu anlaşmayı örnek göstererek Türkiye’de de devletin masaya oturup “PKK ile barışı” elde etmesinin nimetleri üzerine bir kampanya başlatacaklardı. Şimdi bu zorlaştı.

Önce şunu belirtelim, evet BREXIT gibi katılım düşük olmasaydı belki sonuç tersi olacaktı. Hatta bu denli katılımın düşük olduğu bir oylama geçersiz bile sayılabilir. Ancak Kolombiya halkının anlaşmayı reddetmesinin anlaşılması gerekiyor. Düşünün biz “PKK terörü nedeniyle 40 bin kişi öldü” diyoruz, Kolombiya’da ölü sayısı 220 bin.

 

Tıpkı PKK gibi FARC’ın da finans kaynağı uyuşturucu. Yine tıpkı PKK gibi arkasında dış güçler var; özellikle Küba’nın desteği biliniyor. Bunun yanı sıra tıpkı PKK gibi kırsal kesimde varlık gösteriyor. Katılımcılar yoksul ve yaşları da küçük. PKK’da Marksist kökenli, FARC da. Bunlar benzeyen yönler.

 

FARC’ın 18 bin olan terörist gerilla sayısı 7 bine düşmüş. PKK’lı teröristlerin sayısını pek kestiremiyoruz çünkü PYD ve kırsalda yaşayıp zaman zaman örgüte katılan ya da destek verenler var. Fakat FARC ile anlaşma bir anlamda daha kolay çünkü FARC bir ayrılıkçı hareket değil. Farklı bir etnisiteye dayanmıyor. Nihayet Kolombiya sınırları dışında FARC’ın üyelerinin paylaştığı bir ortak etnisite yahut akraba yok. PKK ise Kuzey Irak ve Suriye’nin de idari yapılarının değişmesini istiyor.

Arjantin’deki FAR, Nikaragua’daki Sandinista ve Peru’daki Parıldayan Yol da artık yok olma noktasına geldi. Küba değişim gösterirken, kardeş terör örgütleri de zayıflarken FARC’ın da uzun süre terör faaliyetlerini sürdürmesi olanaklı değil. Nitekim halkoyundaki sonuca rağmen silah bırakacaklarını açıkladılar.

Kısacası, FARC ile PKK arasında yapı benzerlikleri olsa da, bulundukları ortam ve amaçları itibariyle çok farklılar.

Toplumcu Düşünce Enstitüsü

Fotoğraf temsilidir.

HABERE YORUM KAT