"Fakirleşen Almanya, Rüya gören Türkiye!"

"Fakirleşen Almanya, Rüya gören Türkiye!"

Sözcü yazarı Ege Cansen Ukrayna Rusya savaşının dünya genelind ülkeler üzerindeki ekonomik etkisini kaleme aldı.

Sözcü yazarı Ege Cansen köşe yazısında Dr.Hans-Werner Sinn'in 'Almanya yine hasta mı?' başlıklı yazına atıfta bulunarak Ukrayna-Rusya savaşanın ülkeler üzerindeki etkisiyle ilgili bir yazı kaleme aldı.

Cansen yazısında ''Yazı “Almanya 20 yıl önce hastaydı” diye başlıyordu. Sözde dünya ekonomisini izleyen biriyim. İtiraf ediyorum, belleğimde Alman ekonomisinin 20 yıl önce hasta olduğuna dair hiçbir kayıt yoktu.'' ifadelerini kullandı.

Savaşın Almanya üzerindeki etkisinden bahseden Cansen ''Şimdilik bu savaşın tek kazananı ABD'dir. Türkiye dâhil, her ülke kaybetmiştir.'' dedi.

İşte yazısının tamamı:

Yazı, Ukrayna'daki savaşın, Alman ekonomisi üzerindeki olumsuz etkisini irdeliyordu. Özetle; Almanya'nın, doğalgazı pahalıya tedarik etmesi yüzünden, ısı enerjisine dayalı 300 üründe rekabet gücünü kaybettiğini ve bunları ithal etmek zorunda kalacağını yazıyordu. Bu nedenle Almanya'nın “reel” (hacimsel diye okuyun) GSYH'si artsa bile, halkın harcanabilir milli gelirinin düşeceğini söylüyordu. Bu etkinin aynısının Türk ekonomisinde yaşandığını bir ay önce bu köşede yazmıştım. Bir kez daha anlıyoruz ki, enerji tüketmeden üretim yapılamıyor. Birçok harbin de aslında “enerji kaynaklarına el koyma” kavgası olduğunu daha iyi anlıyoruz. Bu işin şampiyonu bir zamanlar İngiltere iken son 75 yıldır (kendisi de enerji zengini olmasına rağmen) ABD'dir. Bizim gibi kömür, petrol ve doğalgaz fakiri ülkede yaşayanların sürekli “petrol fışkırdı, doğalgaz çıktı” rüyası görmesini de anlayışla karşılamak gerekir.

Amerika, uzunca bir süredir özellikle Almanya'nın ekonomik olarak Rusya ile dost olup “karşılıklı bağımlı” hale gelmesinden rahatsızdı. Almanya'nın eski başbakanlarından Gerhard Schröder'in Rus petrol şirketi Rosneft'in yönetim kurulu üyesi olduğunu hatırlayalım. Bu karşılıklı bağımlılık Baltık denizi altından geçen ve Rus doğalgazını kestirmeden Almanya'ya taşıyan Birinci Kuzey Akım'dan (Nord Stream) sonra İkinci Kuzey Akım boru hattının inşasıyla pekişecekti. Amerika buna karşı olduğunu söylüyor ve inşaatı durdurmak istiyordu. Nitekim Ukrayna savaşını ileri sürerek bu hattın yapımını durdurdu. Avrupa devletlerine patronluğunu kabul ettirdi. AB'ye savunma harcamalarını artırma zorunluluğu getirdi. Rusya'nın ekonomik gelişmesini yavaşlattı. Çin'i ve hatta Hindistan'ı dış ticarette partnerini seçmeye itekledi. Onları “ya Rusya ya da Batı (ABD artı AB)” tercihi ile karşı karşıya bıraktı. Şimdilik bu savaşın tek kazananı ABD'dir. Türkiye dâhil, her ülke kaybetmiştir.

HABERE YORUM KAT