Eyalet başkanlarından Merz’e çağrı: Almanya’da zırhlı araç krizi

Eyalet başkanlarından Merz’e çağrı: Almanya’da zırhlı araç krizi
5 Alman eyalet başbakanı, Başbakan Friedrich Merz’den yeni zırhlı araç alımında yerli üretimin tercih edilmesini istedi. Liderler, bunun hem savunma hem de ekonomik açıdan stratejik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Almanya’da 5 eyalet başbakanı, Federal Hükümet’ten yeni zırhlı personel taşıyıcının yurt dışından değil, yerli üretimle sağlanmasını talep etti.

Başbakan Friedrich Merz’e hitaben gönderilen ortak mektupta, “Bundeswehr için yeni nesil zırhlı araç programı, ülkemiz için aynı zamanda bir ekonomik canlanma paketiyle birleştirilmelidir” denildi.

Beş eyalet liderinden ortak çağrı

Mektubun imzacıları; CDU'dan Hessen Başbakanı Boris Rhein, Kuzey Ren-Vestfalya Başbakanı Hendrik Wüst, CSU'dan Bavyera Başbakanı Markus Söder, Yeşiller'den Baden-Württemberg Başbakanı Winfried Kretschmann ve SPD'den Aşağı Saksonya Başbakanı Olaf Lies oldu.

Rhein, Eylül ayı sonunda “savunma için Almanya garantisi” çağrısıyla benzer bir çıkış yapmıştı.

“Alman üretimi tercih edilmeli”

Başbakanlara göre, Alman ordusunda uzun yıllar hizmet veren “Fuchs” tipi zırhlı personel taşıyıcının yerine yeni bir model getirilmesi planlanıyor. Ancak Berlin’in bu alımda yabancı üreticileri de değerlendirmesi, eyalet liderlerinin tepkisini çekti. Mektupta, “Yabancı sistemlere geçişin yaratacağı ek maliyetler yeterince hesaba katılmadı” denildi.

Eyalet liderleri, bu projenin yalnızca ekonomik açıdan değil, aynı zamanda teknolojik bağımsızlık ve ulusal güvenlik açısından da yerli sanayiye öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı ve “Alman savunma sanayii, kapasitesini, yenilik gücünü ve teslimat güvenilirliğini defalarca kanıtlamıştır” ifadeleri kullanıldı.

“Fuchs” Bundeswehr’in çok yönlü zırhlısı

Mektupta, “Fuchs’un halefi seçilirken, tamamen ulusal çözümler de dikkate alınmalı, yani yerli üretim, yerli katma değerle” denildi. Yazı, Merz’in yanı sıra Savunma Bakanı Boris Pistorius, Maliye Bakanı Lars Klingbeil ve Ekonomi Bakanı Katherina Reiche’ye de gönderildi.

Alman ordusunun açıklamasına göre “Fuchs”, kara kuvvetlerinin en çok yönlü araçlarından biri olarak tanımlanıyor. Şu anda orduda yaklaşık 40 farklı varyantıyla aktif görevde bulunuyor.

ARTI49