Ev satın alacaklara virüs desteği: Konut Çocuk Parası için başvurular üç ay uzatıldı

Ev satın alacaklara virüs desteği: Konut Çocuk Parası için başvurular üç ay uzatıldı

Almanyalı Türklerin KfW destekli bu olanaktan yeterince yararlanmadığı belirtildi. Konut Çocuk Parası, çocuk başına 12 bin avro. Bayern’de bu destek daha da fazla. 31 Mart 2021’e kadar başvuru mümkün.

Kalıcılıkları konusunda artık herhangi bir tartışma olmayan, hatta aşırı sağın serpilmesinde “Türkiye’den gelen göçmenlerin kalıcılığının” özel bir rol oynadığı ileri sürülen Almanya’da, Türk toplumunun devletin sağladığı bazı finansal haklardan yeterince yararlanmadığı bir kez daha vurgulandı. Bu çekingenliğe örnek olarak da Konut Çocuk Parası (“Baukindergeld”) gösterildi. 

konut-cocuk-parasi-oktay-isik.jpg

Oktay Işık

Almanya’da bu başlık altında, devletin konut sahibi olmayı desteklemek amacıyla belli koşulları yerine getiren ailelere verdiği mali destek için başvuruların koronavirüs nedeniyle üç ay daha uzatıldığı bildirildi. Bu arada Bayern eyaletinde devlet desteğinin daha fazla olduğu ve toplamda 15 bin avroyu bulduğuna dikkat çekildi. 

Mannheim’da çalışmalarını sürdüren mali uzman Oktay Işık, 31 Mart 2021’e kadar uzatılan konut edinimi halindeki devlet desteği başvurusundan toplumumuzun iyi bilgilenerek yararlanması gerektiğini belirtti. 

Oktay Işık, bu yeterince değerlendirilmeyen fırsatla ilgili +49’un sorularını yanıtladı.

- Konut Çocuk Parası nasıl bir olanak? 

OKTAY IŞIK - “Baukindergeld” veya Türkçede “Konut Çocuk Parası” olarak geçen bu olanak, Alman devletinin ev almak isteyen ailelere çocuk başına verdiği bir maddi yardımdır. Devlet bu yardımı en fazla on sene veriyor ve çocuk başına yardımın toplamı sonuç olarak 12 bin avrodur. Başvuru süresi uzatıldığı için 31 Mart 2021 tarihine kadar ev satın alan veya inşa eden aileler “Baukindergeld”den faydalanabilirler.

- Peki bu yardımdan faydalanabilmek icin nelere dikkat edilmeli? Yani, hangi koşulların yerine getirilmiş olması gerekiyor?

OKTAY IŞIK - Yıllık hane gelirinizin, 18 yaş altı bir çocuk sahibi iseniz, 90 bin avroyu aşmaması gerekiyor. Bu gelir üst sınırı her ilave çocuk için de 15 bin avro eklenerek hesaplanıyor. Yani iki çocuk varsa gelir üst sınırı 105 bin, üç çocuk varsa 120 bin avro oluyor. Başvuran kişinin ise satın alınacak mülkün sahibi veya en azından evin ortak sahiplerinden biri olması gerekiyor. 

Bir diğer özellik, burada evin kişisel kullanım için alınıyor olmasıdır. Yani satın alınan evde ailenin bizzat oturması gerekiyor. 

KÜÇÜK ÇOCUK VE TARİH ŞARTI 

- Çocukların küçük yaşta olması şart mı? 

OKTAY IŞIK - Evet, başvuru sırasında ailede en azından bir çocuğun yaşı 18’in altında olmalıdır. Çocuğun kayıt ve ikameti oturulacak evde olmalı, ayrıca bu aile üyesinin çocuk parası alıyor veya alma hakkı olmalıdır. 

Yeni ev alınacaksa, bu evin yapı ruhsatının 1 Ocak 2018 ile 31 Mart 2021 tarihleri arasında verilmiş olması gerekir. Eğer satın alma ise, yani yeni veya mevcut bir bina satın alınacaksa, noter tasdikli satın alma sözleşmesi 1 Ocak 2018 ile 31 Mart 2021 tarihleri arasında imzalanmış olmalıdır. 

- Bu yardım için nereye başvurulmalı?

OKTAY IŞIK - Başvuruyu internet üzerinden, daha doğrusu KfW bankasının internet sayfası üzerinden yapmak gerekiyor. Maddi yardım, yani “Baukindergeld” en erken eve taşındıktan sonra talep edilebilir. Yani dikkat edilmesi gereken sorun burada. Başvuru yeni eve taşındıktan sonra üç ay içerisinde yapılmalı. Bu konularda yardımcı oluyoruz.

- Türk toplumu bu olanağın yeterince farkında mı sizce?

OKTAY IŞIK - İşimiz dolayısıyla toplumda gözlemlediğimiz bir şey var: Türk arkadaşlarımız bu olanak hakkında fazla bir bilgiye sahip değiller. Önerimiz, yeni ev sahibi olan veya kısa süre içerisinde bir ev sahibi olacak herkesin bu olanak hakkında bilgilenmesi ve yardımdan faydalanmasıdır. Sürenin uzatılmış olması yeni bir olanak olarak kabul edilebilir. 

+49-FRANKFURT 

FOTO: Jonas Hoss / unsplash.com

HABERE YORUM KAT