Esas soru şu: Kimde grip var, kimde korona var?
Federal Almanya’da eyaletlerin başbakanları Şansölye Angela Merkel ile perşembe günü bir araya gelecek. Görüşmelerde korona salgınıyla ilgili ortak bir yaklaşım talepleri ele alınacak.
Almanya'da korona tedbirlerine standart getirilmesinin önde gelen savunucularından Saarland eyaletinin Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Başbakanı Hans
Tobias Hans, federal ve eyalet hükümetlerinin ortak bir yaklaşım üzerinde anlaşmalarını arzu ettiğini bildirdi. Hans, Funke medya grubuna yaptığı açıklamada görüşmede salgınla mücadele önlemlerinin sertleştirilip sertleştirilmemesi konusunun masaya yatırılacağını kaydederek, “Federal ve eyalet hükümetlerinin tedbirlere standart getirilmesi yönünde uzlaşma sağlanmasını arzu ederim” dedi.
Dünya Tabipler Birliği Başkanı Frank Ulrich Montgomery de özellikle eğlencelerde ve aile kutlamalarında korona önlemlerine ülke çapında standart getirilmesini savundu.
İŞYERİNE MASKE MECBURİYETİNE ELEŞTİRİ
Öte yandan CDU lideri Annegret Kramp-Karrenbauer tarafından ortaya konulan işyerinde maske mecburiyeti eleştiren Montgomery, “İşyerinde maske mecburiyeti abartılı. Büroda tek başına oturan kişi neden maske takmak zorunda kalsın?” dedi. Diğer taraftan Saksonya-Anhalt eyaleti ise taraftarların kademeli olarak stadyumlara, spor ve konser salonlarına geri dönmesini planlıyor. Başbakan Reiner Haseloff'un Alman Basın Ajansı DPA’ya yaptığı açıklamada ilgili düzenlemelerin yönetmelikte yer alacağını bildirdi.
KİMDE GRİP VAR KİMDE KORONA VAR?
Federal Meclis Sağlık Komisyonu Başkanı Erwin Rüddel soğuk algınlığı dönemine ve grip mevsimine hazırlıklı olmak için sonbaharda hızlı sonuç veren korona testlerine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Almanya yayın ağı RND’ye konuşan Rüddel, “Sonbahar ve kış aylarında şu soru ortaya çıkacak: Kimde soğuk algınlığı, kimde grip, kimde korona var? Bu nedenle, sonbaharda size yarım saat içinde birinin pozitif mi yoksa negatif mi olduğunu söyleyecek hızlı testlere ihtiyacımız var” dedi.
Alman Tabipler Odası Başkanı Klaus Reinhardt da, hastaların muayenehanelerden ve kliniklerden uzak durduğuna işaret ederek “Hasta olan herkes, özellikle korona zamanlarında doktora başvurmalıdır. Korona salgınının özellikle ilk birkaç ayında, birçok insan enfeksiyon korkusuyla çok geç tıbbi yardım aldı ya da hiç tıbbi yardım aramadı” diyerek konuşmadı.
TESTLERİN KALDIRILMASINA TEPKİLER
Öte yandan federal ve eyaletlerin sağlık bakanları, yaz sezonunun bitiminden itibaren Almanya'ya giriş yapan tatilcilere yönelik ücretsiz korona testlerinin kaldırılması konusunda görüş birliğine vardı. Buna ek olarak, riskli bölgelerden dönenlere yönelik yakın zamanda uygulamaya konulan zorunlu testler de kaldırılacak. Özellikle riskli bölgelerden giriş yapanlar için sadece karantina yönetmeliğinin tekrar uygulanması planlanıyor. Buna göre koronadan etkilenenlerin sağlık dairesine başvurması ve karantinaya alınması gerekiyor. Mevcut düzenleme ile arasındaki fark ise Almanya’ya giriş yaptıktan en geç beş gün içinde yaptırılan testin negatif çıkması durumunda kişinin karantinadan çıkmasına izin veriliyor.
Testlerin kaldırılması tartışmalarına eleştiri hem Bavyera eyalet hükümetinden hem de muhalefetten geldi. Hür Demokrat Parti (FDP) Federal Meclis Grup Başkanvekili Michael Theurer, riskli bölgelerden dönen yolculara yönelik zorunlu testlerin sona ermesiyle Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn’ın zikzak çizen bir politika izlediğini belirtti. Theurer “Testlerin bitmesi mazeretiyle Spahn tarafından bir gecede denize atılması çok kötü bir kriz yönetimidir” dedi.
Bavyera Sağlık Bakanı Melanie Huml da “Riskli bölgelerden dönen yolculara yönelik zorunlu testlerin sona erdirilmesi tartışmaları çok erken” dedi.
+49 - BERLİN
FOTO: Oliver Dietze / DPA