Erteleme hastalığından kurtulmak için 5 ipucu

Erteleme hastalığından kurtulmak için 5 ipucu

‘’Erteleme hastalığı’’ bir diğer adıyla ‘’Procrastination’’, bireyin yapması gereken iş için yeterli vakti olmasına rağmen ertelemesi ve bunu bir alışkanlık haline getirmesidir. Peki bu hastalıkla nasıl başa çıkılır?

Erteleme çağımızın en büyük hastalıklarından birisi. Bazı araştırmalar, ertelemenin yetişkinlerin yaklaşık %15-%20'sini kronik olarak etkilediğini gösteriyor. Peki insanları ertelemeye iten faktörler neler?

Araştırmacılar, ertelemeye sebep olabilecek her türlü faktörü inceledi. Bu faktörler arasında kişilik özellikleri, karar verme stilleri, zaman perspektifleri, duygusal düzenleme ve hatta biyolojik faktörler yer alıyor.

Günlük hayatınızda erteleme ile mücadele ediyorsanız, aşağıdaki ipuçları ilerleme kaydetmenize ve bununla başa çıkmanıza yardımcı olabilir. İşte ertelenin önüne geçmeye yardımcı 5 ipucu…

1.KÜÇÜK HEDEFLER BELİRLEYİN

Çoğu zaman, büyük bir görevi tamamlama düşüncesi imkânsız gibi görünebilir. Bu tür görevleri çok daha küçük adımlara bölmek faydalı olabilir.

Küçük ve ulaşılabilir hedeflerden oluşan bir listeye sahip olmak, her birini sırayla ele almanıza yardımcı olabilir, bu da tamamlanma yolunda kademeli olarak ilerlediğiniz anlamına gelir.

2.GÖREVLERİNİZİ DÜZENLEYİN

Küçük hedeflerinizin her birini ne zaman tamamlayacağınıza dair ayrıntılı bir zaman çizelgesine yazmak, ana hedefinize ulaşmanız konusunda sizi motive edebilir.

Günlük hedefler belirlemenin yanı sıra, haftalık ve aylık hedefleriniz de olabilir. Bu size, ister okul ödevi ister iş yerinizdeki bir proje olsun, işinizde harekete geçme ve ilerleme kaydetme aciliyeti verir.

3.DİKKATİNİZİ ODAKLAYIN

Ertelemenin üstesinden gelmenin bir başka yolu da bitirmeniz gereken daha kolay görevlere odaklanmaktır. Bunu yaparak kendinize güvenmeye ve biraz ivme kazanmaya başlayacaksınız. Kendinize amaca yönelik bir odaklanma vermek, her seferinde küçük bir görevin üstesinden gelmenize yardımcı olabilir.

4.DİKKAT DAĞITICI UNSURLARI ORTADAN KALDIRIN

İster masanızda telefonunuzun yanınızda olması ister arka planda televizyonun açık olması olsun, dikkatinizi dağıtan şeyler ilerlemenizi kolayca raydan çıkarabilir. Bu dikkat dağıtıcı unsurlar stres seviyenizi artırabilir ve erteleme eğiliminizi artırabilir.

5.KENDİNİZİ AFFEDİN

Bir şeyleri ertelediğiniz için kendinizi cezalandırıyor olabilirsiniz veya kendinize tembel ya da verimsiz olduğunuzu söyleyebilirsiniz. Gerçekte, kendinize bu şekilde saldırmak yalnızca kendinizi daha sinirli ve endişeli hissetmenize hizmet eder ve üretkenliğe katkıda bulunmaz.

Durumun farkında olarak, öz şefkat ve affedicilik geliştirebilirsiniz. Kendinize karşı nazik olmak sadece ertelemenin kendisini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda ertelemenin bazı olumsuz etkilerini de azaltabilir.

ARTI49