'Ermeni Soykırımı'nı hangi ülkeler resmen tanıyor?

'Ermeni Soykırımı'nı hangi ülkeler resmen tanıyor?

ABD Başkanları olarak tarihte ilk defa Joe Biden'ın 24 Nisan tarihini "Ermeni Soykırımı" olarak tanıması bekleniyor.

Biden’den önceki ABD başkanları, 24 Nisan’da, 1915 olayları için “Ermeni soykırımı” yerine, “felaket” veya “tarihin karanlık dönemi” gibi ifadeler kullanıyordu.

Amerikan basınının, Beyaz Saray yetkililerine dayandırarak verdiği haberlerde, seçim öncesi verdiği vaatlere uygun olarak “Ermeni Soykırımı"nı resmen tanıyacağı belirtilen Biden’in, son dakika fikrini değiştirme ihtimali de dışlanmıyor.

Kongre’de her iki siyasi gruptan da 100’den fazla üye Biden’e gönderdikleri yazılı mektupta, “Ermeni Soykırımın"ın Başkan tarafından ilk defa resmen tanınmasını istedi.

Diğer taraftan basında çıkan bazı iddialara göre, ABD Başkanı Joe Biden'ın bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı araması bekleniyor. İki liderin ilk görüşmesinin gerçekleşmesi halinde, "Ermeni Soykırımı" konusunun da konuşulacağı tahmin ediliyor.

Resmi olarak 'Ermeni Soykırımı'nı tanıyan ülkeler'
Ankara’nın 1915 Olayları diye tanımladığı Osmanlı İmparatorluğu’undaki yüz binlerce Ermeni vatandaşın zorunlu göçe tabi tutulmasını "soykırım" olarak resmen kabul eden ülke sayısı ise 31.

Bugün "Ermeni soykırımı"nı resmen tanıyan ülkeler: Almanya, Arjantin, Avusturya, Belçika, Bolivya, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Şili, Kıbrıs Rum Yönetimi, Çekya, Ermenistan, Fransa, Yunanistan, İtalya, Libya, Litvanya, Lübnan, Lüksemburg, Hollanda, Paraguay, Polonya, Portekiz, Rusya, Slovakya, İsveç, İsviçre, Suriye, Vatikan, Venezuela, Uruguay.
 

HABERE YORUM KAT