Erdoğan’ın Elon Musk görüşmesinden sonra tozlu raftan inen dosya

Erdoğan’ın Elon Musk görüşmesinden sonra tozlu raftan inen dosya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin New York kentinde, Türkevi’nde Tesla ile SpaceX’in kurucusu ve CEO’su Amerikalı iş insanı Elon Musk ile görüştü. Yıllar önce konuşulan konu tozlu raftan indi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantıları için gittiği ABD’nin New York kentinde, Türkevi’nde Tesla ile SpaceX’in kurucusu ve CEO’su Amerikalı iş insanı Elon Musk ile görüştü. Erdoğan, Musk’ı, 27 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında İzmir’de Çiğli Havalimanı'nda düzenlenecek Teknofest’e davet etti.

İletişim Başkanlığı'nda yapılan açıklamaya göre Erdoğan, kabul ettiği Musk’a, Türkiye’nin teknoloji alanındaki atılımlarından, Dijital Türkiye Vizyonu ve Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’nden bahsetti. Erdoğan, Türkiye’nin uzay programı kapsamında atılan ve atılacak adımlarda SpaceX ile işbirliği imkanlarının doğabileceğini belirtti.

Erdoğan ayrıca, TOGG’la birlikte Tesla’nın da Türkiye pazarına girdiğini hatırlatarak Musk'a, elektrikli araç şirketinin yedinci fabrikasını Türkiye’de kurması çağrısı yaptı.

Erdoğan’ın Elon Musk görüşmesi sonrası yıllar önce konuşulan “bor planı” iddiası tozlu raflardan yeniden gündeme sunuldu.

Sosyal medyada Erdoğan’ın Elon Musk görüşmesinin perde arkasında “bor” madenlerin olduğu iddia edildi.

'Dünyada ilk kez açıklıyorum' diyen Haluk Özdil "Elon Musk, 'Türkiye'de ilk olacak anlaşma yapacağız' diyor ve bunu laf olsun diye söylemiyor. Belli ki Musk, Türkiye’nin bor madenine ilgi duyuyor. Bor madenine sevgi duysun. Türkiye bu işte kar ediyorsa kabul. Zaten Musk’ın araçları lityum pillerine muhtaç. Dünyada ilk kez bor madeninden lityum elde edildi. Bu da Kayseri’de yapıldı” demişti.

Eti Maden, Lityum Karbonat Üretim Tesisini 2020 yılının sonunda açmıştı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 2021 yılı sonunda görüşen Musk, Türkiye’nin otomobili TOGG’da da büyük rol oynayacak lityum bataryaları konusunda atılabilecek ortak adımları ele almıştı.

HABERE YORUM KAT