Erdoğan'ın 'Avrupa'da aşılar ücretli' açıklamasına Almanya'dan tepki

Erdoğan'ın 'Avrupa'da aşılar ücretli' açıklamasına Almanya'dan tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Avrupa ülkelerinde koronavirüs aşısının ücretli yapıldığını dile getirmesi Alman basınında yankı buldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Sakarya'da toplu açılış töreninde vatandaşlara hitap ederken yaptığı açıklamalarda "Bugün Avrupa'nın en gelişmiş ülkeleri bu aşıları ücretle yapıyorlar. 50 sterlin, 100 avro bu şekilde para alarak yapıyorlar. Biz aşılarda halkımızdan 1 kuruş almadık" dedi.

Erdoğan, daha önce Hatay'da yaptığı konuşmada da Avrupa ülkelerinin aşı karşılığında 10 sterlin ücret aldığını ileri sürmüş ve bu konu basında çok tartışılmıştı. Erdoğan'ın bu açıklamaları dış basında da yankı buldu.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI ALMAN BASININDA YER BULDU

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre; Almanya'daki Frankfurter Rundschau gazetesi "Erdoğan‘dan yanlış açıklama" başlıklı haberinde, Erdoğan'ın aşının Avrupa'da ücretli olarak yapıldığına dair açıklamalarının Berlin’de şaşkınlığa neden olduğu yazıldı. Haberde, söz konusu sözlerin sosyal medyada da tepkiye neden olduğu belirtildi.

Der Westen adlı gazeteyse Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, "doğru olmayan açıklamalarla halkını yanıltan bilgiler verdiğini" öne sürdü.

Avrupa'da aşılamanın en yüksek orana ulaştığı ülke olan Almanya'da uygulama, geçen yılın son günlerinde başladı.

Ülkede önce yaşlı bakım evlerinde yaşayan 80 yaş üstü insanlar ve sağlık personeli aşılanmış, daha sonra hastalığı ağır geçirme ya da hayatını kaybetme riski taşıyan kronik hastalara da öncelik tanınmıştı. Haziran ayının başından bu yana da 12 yaş üstündeki tüm vatandaşlar bir öncelik sıralaması olmaksızın randevu alıp aşı olabiliyor.

Alman hükümeti geçen yıl koronavirüs salgınının ilk dalgasında aşılama kampanyası için en az 6 milyar euro bütçe ayrıldığını açıklamıştı. Ülke tarihinin en büyük aşılama kampanyasında uygulanan tüm aşılar, ücretsiz bir şekilde yapılıyor. Aşının ötesinde, vatandaşlar bir meblağ ödemeden istedikleri kadar antijen testi de yaptırabiliyor. 1 Mart’tan bu yana uygulamada olan hızlı testler yalnızca test merkezlerinde değil, aynı zamanda muayenehanelerde ve eczanelerde de ücretsiz bir şekilde uygulanıyor.

HABERE YORUM KAT