Erdoğan’dan ABD’ye ve İngiltere’ye sert sözler: İngiltere’den yanıt var

Erdoğan’dan ABD’ye ve İngiltere’ye sert sözler: İngiltere’den yanıt var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ve İngiltere’nin Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde Yemen'de İran'ın desteklediği Husiler'e ait hedefleri vurmaya başlamasını değerlendirdi. Erdoğan’a yanıt geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ve İngiltere’nin Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde son haftalarda uluslararası ticari gemileri hedef alan saldırıların ardından, Yemen'de İran'ın desteklediği Husiler'e ait hedefleri vurmaya başlamasını değerlendirdi.

İstanbul’da Cuma namazı çıkışı soruları yanıtlayan Erdoğan, Kızıldeniz’de orantılı bir eylemin söz konusu olmadığını söyleyerek, şöyle konuştu:

“Yani bu yapılanların hepsi de orantısız bir güç kullanımıdır. O orantısız güç kullanımını şu anda Amerika, aynı şekilde İsrail Filistin'de de yapmakta. İran bütün bunların karşısında kendini nasıl korur, ona bakmakta. İngiltere zaten Amerika'yla beraber bu süreç içerisinde hep adımını atmıştır, atmaya devam ediyor. Tabii şu anda Kızıldeniz'i malum bunlar adeta kan gölüne çevirme hevesi içerisindeler.”

İNGİLTERE’DEN ERDOĞAN’A YANIT

İngiltere’de Başbakanlık ofisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ABD ve İngiltere'nin Husi hedeflerini vurmasıyla ilgili "Orantısız güç kullanımıdır. Kızıldeniz'i adeta kan gölüne çevirme hevesindeler" ifadelerine yanıt verdi.

Bir Başbakanlık sözcüsü, buna katılmadıklarını ifade etti, saldırıların “sınırlı ve hedefe yönelik olduğunu” söyledi.

Sözcü, BM Antlaşması’nın 51. Maddesi’ne dayanarak “meşru müdafaa” hakkını kullandıklarını savundu.

51. Madde’de, “Bu Antlaşma'nın hiçbir hükmü, Birleşmiş Milletler üyelerinden birinin silahlı bir saldırıya hedef olması halinde, Güvenlik Konseyi uluslararası barış ve güvenliğin korunması için gerekli önlemleri alıncaya dek, bu üyenin doğal olan bireysel ya da ortak meşru savunma hakkına halel getirmez” deniyor.

Sözcü, Husilere yönelik saldırıların hemen olmasa bile uzun vadede Kızıldeniz’deki ticari faaliyetlere “olumlu etkisinin olacağını” savundu.

HABERE YORUM KAT
3 Yorum