Erdoğan: Trump talimat verecek

Erdoğan: Trump talimat verecek

Erdoğan: "Trump'la yaptığımız görüşmede masada olan çok önemli bazı konular var. Halk Bankası'na ilişkin görüştük. İlgili Bakan arkadaşlarıma hemen talimat vereceğim." dedi.

İSTANBUL - AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko başkanlığındaki Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı'nın yedincisi İstanbul Mabeyn Köşkü'nde düzenlendi. Toplantıda ilk olarak Erdoğan ve Poroşenko basına kapalı olarak 1 saat 15 dakika ikili görüşme gerçekleştirdi. Ardından liderler heyetler arası görüşme yapıldı. 

Heyetler arası toplantının sonrasında  iki lider ortak basın toplantısı için kameralar karşısına geçti. 

Savunma sanayi ve kalkınma alanlarında anlaşma imzalandı

Basın toplantısında ilk olarak iki ülke arasında savunma sanayi ve kalkınma alanlarında anlaşma imzalandı. Türkiye Cumhuriyeti ile Ukrayna Arasında Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey yedinci toplantısı sonuçlarına ilişkin ortak bildiri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko tarafından imzalandı.    

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Ukrayna Hükümeti Arasında Kalkınma İşbirliği Anlaşması, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar ÇAM ile Ukrayna Başbakan Birinci Yardımcısı, Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Stepan Kubiv arasında imzalandı. 

Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayii Başkanlığı ile Ukroboronprom Arasında Mutabakat Muhtırası, Savunma Sanayii Başkanı Sayın İsmail Demir ve Ukroboronprom Genel Müdürü Pavlo Bukin tarafından imzalandı. 


"Kırım'ın yasadışı ilhafını tanımadık ve tanımayacağız"

İmza töreninin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bugün yaptığımız anlaşmada serbest ticaret anlaşmasını da yıl sonuna kadar bitirmekte kararlıyız. Bu anlaşmayla beraber ikili ticaret hacmimizin 10 milyar doları yakalayacağına inanıyoruz. Savunma sanayi alanında da iş birliğimiz her geçen gün artarak devam ediyor. Şirketlerimiz ortak projelere imza atar hale geldiler. Konsey toplantısı ilişkilerimizin ahdi zeminin hazırlanmasına vesile oluyor. Az önce Poroşenko ile ortak bildiriyi imzaladık. Bu belge Ukrayna'da yapacağımız zirveye kadar biz yol haritamızdır. Bu ikili ve heyetler arası görüşmelerde bölgesel konuları da ele alma fırsatımız oldu. Bu vesileyle Ukrayna'nın egemenliğinin, toprak bütünlüğünün korunması konusundaki tutumumuz yineledik. Kırım'ın yasadışı ilhafını tanımadığımızı ve tanımayacağımızı yineledik. Ülkemiz ister Kırım'da yaşayan isterse işgal sonrasında Kırım'dan ayrılan Kırım Tatarlarının haklarını korumaya devam edecektir. Kırım Tatarı kardeşlerimiz sahip çıktıkları için değerli dostuma bir kez daha teşekkür ediyorum" diye konuştu. 

Erdoğan, Ukrayna'nın doğusundaki çatışmaların da uluslararası hukuka uygun olarak barışçıl çözümlere kavuşmasını temenni ettiklerimi belirtti. 


"Trump Halkbank için talimat verecek"

Erdoğan konuşmasının devamında ABD ile yaşanan normalleşme sürecine değinerek, "Bir diğer önemli konu da malum finans meselesi ile alakalı Halk Bankası'na yönelik adımlardı. Bu konuları kendisi ile görüştük, 'bu konularla ilgili bakan arkadaşlarıma hemen talimatı vereceğim' dedi. Münbiç'le ilgili yine aynı şekilde, 'ilgili bakan arkadaşlarıma hemen talimatı vereceğim' dedi. Münbiç konusu ile ilgili olarak bakan arkadaşlarına verdiği talimatı gerçekten biz de gördük. Nitekim onların Savunma Bakanı, Savunma Bakanımızı hemen ertesi gün aradı. Aynı şekilde de "Hazine Maliye Bakanlarına da hemen talimatı vereceğim" dedi. Bizim Hazine ve Maliye bakanımızı da hemen ertesi gün aradılar. Şu anda görüşmeler bu konu ile ilgili devam ediyor. Bu sürecin başlamış olması her türlü öneme haiz. Bir diğer taraftan İçişleri ve Adalet bakanlarımızla alakalı konuya gelince orada da eş zamanlı olarak bu yaptırımı kaldırma kararına varmıştık. Onunla ilgili de eş zamanlı olarak Amerika ve Türkiye saati ile belirlenen gün ve saatte yaptırımlar kaldırıldı. Şimdi aramızda böyle bir şey yok. Süreci karşılıklı olarak takip ediyoruz. 10-11 Kasım'da malum Paris'te uluslararası toplantı var. Bu toplantıda sayın Trump'la orada da bir görüşmeyi daha farklı konular olmak üzere, yüz yüze görüşme imkanımız olacak. Sayın Putin'le aynı şekilde. Dünya liderleriyle bu tür konuları görüşme fırsatını da yakalayacağız" ifadelerini kullandı.


 

HABERE YORUM KAT